Roman Vatandaşlar Uyuşturucuya Karşı Savaş Açtı

İzmir'in Konak ilçesi Yenişehir semtinde yaşayan Roman vatandaşlar, ailelerini uyuşturucudan kurtarmak ve mahallelerinde uyuşturucu satışını engellemek için harekete geçti.

Uyuşturucu bağımlısı çocuklarını da tedavi ettirmek isteyen mahalleli, imza toplayarak yetkililerden yardım istedi. Bağımlı Roman çocuklarını bu zehirden kurtarmak istediklerini vurgulayan Yenişehir Mahallesi Muhtarı ve Roman Derneği Başkanı Ali Yangır, "Torbacılık, Roman çocuklarının kaderi olmasın. Biz sonuna kadar savaşacağız. Yetkililerden bize yardım etmesini bekliyoruz." dedi.

Uyuşturucu satışının yoğun yapıldığı yerlerden biri olarak bilinen Yenişehir'deki Roman vatandaşlar, çocuklarını zehirden korumak ve bölgede satışını engellemek için mücadeleye başladı.

Yenişehir Mahallesi Muhtarılığı ve Roman Derneği tarafından mahalleli toplanarak yapılabilecekler anlatıldı. Uyuşturucu bağımlısı çocukları tedavi ettirmek ve mahallede satışını engellemek için birlik ve beraberlik çağrısında bulunuldu. Vatandaşları bilinçlendirmek için uyuşturucuyla mücadele eğitimleri verme kararı alındı. Muhtar Ali Yangır, "Mahalle kahvehanelerini uzman arkadaşlarımızla dolaşarak toplantılar yapacağız. Herkesi bu konuda daha duyarlı davranmaya çağırıyorum. Benim çocuğum evde, senin çocuğun evde müptela olmuş yatıyor. Uyuşturucuyu satanlar belli. Bizim korkmadan herkesin üstüne gitmemiz lazım. Bu mahalleden bu uyuşturucu kalkacak. Vicdanı olan, bu işin üstüne gitsin. Buna bir 'dur' dememiz lazım. Emniyet müdürlüğünden caddeye kamera koymasını, esnafların saat 01.00'de kapatmasını, araçların toplanmasını ve denetimlerin sıkılaştırılmasını talep edeceğiz." şeklinde konuştu.

Projeye destek veren mahalle halkından toplanan imzaları İzmir Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü'ne ileteceklerini söyleyen Yangır, "Çocuklarımızın kaderi torbacılık olmasın. Gençlerin hayatı bu zehir yüzünden kararıyor. Çoğu kurtulmak için çırpınıyor ama onlara el uzatan maalesef yok. Biz bugün bir adım atıyoruz, umarım gerekli desteği görürüz." diye konuştu.

Hanife Gökkaya ve Nahir Gökkaya çifti, 28 yaşındaki oğulları Ali Gökkaya'nın 16 yaşından beri bağımlı olduğunu söyledi.

13 yıldır çocuğuyla uğraştığını ifade eden anne Gökkaya, "Gitmediğim doktor, dökmediğim para kalmadı. Hâlâ çocuğumla mücadele ediyorum, bu illetten kurtulsun diye. Şu anda evde yiyecek ekmeğim yok. Bu mahallede uyuşturucu satıldıkça düzelmez. Çocuğum evde yatıyor, hastaneye yatıramıyoruz. Kime başvurayım? Kimse bizi duymuyor." diye yakındı.20 yaşındaki oğlu T.S.'nin üç senedir uyuşturucu kullandığını belirten Turgay Seyar (45) ise şunları söyledi: "Yıllardır devletin Romanlara sahip çıkmamasından dolayı bu insanlar işsiz kalmış ve PKK'nın ayakta durma sebebi olan uyuşturucu, mahallelerimizde çok rahat satılmaya başlamıştır. Yenişehir semtinde uyuşturucu, peynir ekmek gibi satılmaya başladı.

Uyuşturucu madde satışı, 11 yaşına kadar düştü. Üç sene önce ben de aynı acıyı yaşadım. Oğlumun kalbi durdu, hastanede zor hayata döndürülebildi. Uyuşturucu satma ve kullanmaya, işsizlik bir numaralı sebep. Bunun için asayişin yükseltilmesi ve devletin Roman açılımının iyi bir şekilde uygulanması gerekir. Biz bakanlıklardan yardım istiyoruz. Bir gençlik geliyor ki tamamıyla aklını uyuşturuculardan yitirmiş. Bu gençlik, hiçbir şeye sahip olamayacak. Yarın devletin başına bela olarak çıkacak. Anneler babalar olarak bu konuda muzdaribiz, Allah rızası için yardım istiyoruz."