Meclis, Katalanların Bağımsızlıkla İlgili Referanduma Gitmesine Karşı Çıktı

İspanyol meclisi, Katalonya özerk yönetim hükümetinin bağımsızlıkla ilgili olası bir referanduma gitme kararına karşı çıktı.

Katalonya'da son dönemlerde ortaya atılan bağımsızlık yönündeki siyasi görüşler, İspanyol meclisine taşındı. Mecliste 3 milletvekili bulunan Katalonya Cumhuriyetçi Solu partisi tarafından sunulan ve Katalonya özerk yönetim hükümetinin bağımsızlıkla ilgili olası bir referanduma gitme kararı almasına İspanya merkez hükümetinin izin vermesini isteyen öneri reddedildi.

Mecliste, öneriye ilişkin yapılan oylamada, iktidardaki Halk Partisi , ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi ile Demokrasi ve İlerici Birlik partisi olumsuz görüş bildirdi. ERC, Katalonya'da iktidarda bulunan Yönelim ve Birlik Koalisyonu , Bask Milliyetçi Partisi , komunist görüşlü Birleşik Sol ve Karma Grup ''Evet'' oyu verdi.

ERC milletvekili Alfredo Bosch, ''Biz Katalanlar bu referandumda oy kullanmak istiyoruz. Nasıl olur da bu yasadışı olur-'' derken, Katalonya'daki en büyük siyasi parti olan CİU'nun milletvekili Jordi Xucla ise ''Seçim programımızda, kendi geleceğine karar verme hakkı savunulacak. Katalonya, çok uluslu bir devlet içinde kendini yöneten bir ulus olma arzusunu 35 yıldır taşıyor'' ifadesini kullandı.

Bu arada, İspanya merkez hükümetinde iktidardaki PP'nin milletvekili Arturo Garcia Tizon, ERC'nin önerisini ''Tamamen anayasaya aykırı'' olarak değerlendirerek, ''Çünkü İspanya'da herhangi bir Katalan, Endülüs, Galisya veya Bask egemenliği yoktur. Bir referandum olacaksa bu, tüm İspanyol halkına olur'' görüşünü savundu.

Katalonya Parlamentosu'nda geçen haftalarda kabul edilen bir kararda, 25 Kasım'da bu bölgede yapılacak erken seçimlerden sonra gelecek yeni iktidara, bağımsızlık yolunda Katalan halkının kendi geleceğine karar vermesini sağlayacak bir referanduma gidilebilmesi için adım atması yetkisi verilmişti. Ancak İspanya Anayasası bu tip bir referandumun yapılmasına müsaade etmezken, merkezi hükümet de gerekirse böyle bir referandumu engellemek için her türlü yasal girişimde bulunacağını açıklamıştı.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA