Abd'nin Kahire Büyükelçisi Patterson Açıklaması

ABD'nin Kahire Büyükelçisi Anne Patterson, ABD yönetiminin, Mısır ile İsrail arasındaki barış anlaşmasının yeniden gözden geçirilmesi önerisine karşı olduğunu bildirdi.

Büyükelçi PatterSon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ile Mısır arasında imzalanan Camp David Barış Anlaşması'nın yeniden gözden geçirilmesiyle ilgili tartışmalara değindi. PatterSon, ''ABD yönetimi, Son 30 yıl zarfında imzalanan en başarılı anlaşmalardan biri olması bakımından Mısır-İsrail anlaşmasının yeniden gözden geçirilmesine karşı çıkıyor'' diye konuştu.

Şura Meclisi Başkanı Ahmed Fehmi ve İnsan Hakları Ulusal Konseyi ve Anayasa Hazırlık Komisyonu Başkanı Hüsam Guryani ile yaptığı görüşmeler hakkında da bilgi veren PatterSon, Fehmi'yi ABD'ye davet ettiğini, yeni anayasada Şura Meclisi Başkanlığı'nın işlevine ilişkin bilgi aldığını söyledi.

-ABD yatırımları devam edecek-

Mısır'da Son dönemde insan hakları alanında yapılan yenilikler ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına ilişkin Guryani'ye tebriklerini ilettiğini de belirten PatterSon, yeni anayasanın Şura Meclisi'ne yasama konusunda geniş yetkiler verdiğini kaydederek, bu yetkilerle meclisin ABD Senatosuna denk olacak seviyeye geldiğini vurguladı.

Hz. Muhammed'e hakaret içeren film sebebiyle ABD Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteri ve çatışmaları da değerlendiren PatterSon, ''Yaşananlar, yatırım yapma amacıyla Mısır'a gelen 110 işadamı üzerinde kötü bir izlenim bıraktı. Yine de ABD yönetimi, Mısır ile ekonomik işbirliğini destekliyor'' diye konuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin danışmanları, 1979 yılında İsrail'le imzalanan barış anlaşmasının yeniden gözden geçirilmesini önermiş, ancak cumhurbaşkanı sözcüsü Yasir Ali iki hafta önce yaptığı açıklamada, halihazırda hükümetin anlaşmayı gözden geçirme planının bulunmadığını söylemişti.

Kaynak: AA