Avşa Adası Çanakkale’ye Bağlanmak İstiyor

Balıkesir’in Avşa Adası, Çanakkale’ye bağlanmak istiyor.

Avşa Adası Çanakkale’ye Bağlanmak İstiyor
Bu isteğe Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, “Herkese kapımız açık.” cevabını verdi.Vali Tuna ve meclis üyeleri, İl Özel İdaresi’ne bağlı Gestaş feribotlarının sefer yaptığı Marmara ve Avşa adalarına inceleme gezisi düzenledi.

Deniz otobüsüyle giden misafirlerini iskelede karşılayan Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, çevreyi gezdirerek ada hakkında bilgi verdi. Türkiye’de deniz suyunu içme suyuna dönüştüren tek tesis hakkında bilgi alan Tuna, çok önemli stratejik yatırımın, bir beldenin geleceğini kurtardığına şahit olduklarını söyledi.

Adanın su ihtiyacını karşılamak için zamanında 15 milyon liraya yapılan bu tesisle aslında turizmin de geliştiğini belirten Tuna, “Kesinlikle el değmeden, çok hassas ve en ufak bir olumsuzluğa geçit vermeden bir sistem kurmuşlar. Adalar genellikle su olmayan alanlardır. Bizim Bozcaada’ya da dışarıdan geliyor. Avşa Adası, su problemini bu şekilde haletmiş. İçilebilir, gayet güzel bir su elde etmişler. Bu ziyaret bizim için bu anlamda daha da faydalı oldu.” dedi.

İnceleme sırasında Vali Tuna’ya Çanakkale’ye bağlanma talebini ileten Başkan Çağlar ise Balıkesir’in büyükşehir olması durumunda belde belediyesinin kapanacağını, bunun önüne geçmek için kendilerine bağlanmak istediklerini söyledi.

Çağlar, “Avşa Belediyesi’nin kapanmasını istemiyoruz. Belki büyükşehirler buralara yatırımı daha fazla yapabilir, yine yapsın. İmar gibi bazı yetkiler alınsın ama sosyal belediyecilik anlamında bir belediye kalsın. Büyükşehirin sınırları mülki sınırları olduğundan dolayı yönetmenlikte bir değişiklik olmazsa Avşa Belediyesi kapanacak. Böyle bir durumda Çanakkale neden bizim ilimiz olmasın ki? Halk olarak da yatkınız buna. Burası deniz kenti, mesafe olarak da Çanakkale’ye daha yakınız. Çanakkale ilimiz, Karabiga ilçemiz olabilir. Taşımacılık yine değişmez.” şeklinde konuştu.

Bu talebe olumlu cevap veren Vali Tuna da önemli olanın bağlanmak isteyenin arzusu olduğunu belirterek, bütün Türkiye’ye kucak açtıklarını söyledi: “Avşa için iyi olacaksa olsun. Gördüğümüz kadarıyla çok güzel potansiyeli olan bir ada. İnsanların huzur içinde yaşadığı bir ada. Bu güzelliği bozulmasın, turizmimize hizmet etsin. Marmara da önemli bir nokta. İstanbul’u da rahatlatan bir yer, gördüğümüz kadarıyla. Zaten Gestaş ile oluşmuş kuvvetli bir bağımız var. Bundan sonra karşılıklı olarak bağlarımızı, ilişkilerimizi güçlendirmeyi temenni ediyorum.”