Ak Partili Gençlerden '18' Yaş Açıklaması

AK Parti Bursa İl Gençlik Kolları Başkanı Süleyman Akyüz, seçilme yaşının 18'e düşürülmesini öngören Anayasa değişikliği teklifine ilişkin, “Seçilmek için ise 18 yaşını yeterli görmemek akıl tutulmasıdır" dedi.

Ak Partili Gençlerden '18' Yaş Açıklaması
AK Parti Bursa İl Gençlik Kolları Başkanlığı, seçilme yaşının 18’e indirilmesi konusunda basın toplantısı düzenledi.

AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın'ın da eşlik ettiği toplantıda konuşan Gençlik Kolları Başkanı Süleyman Akyüz, “AK Parti olarak geçtiğimiz dönem seçilme yaşını 30’dan 25’e indirdik. 12 Haziran 2011’de yapılan genel seçimlerde parlamentoya 30 yaşın altında 2 milletvekili gönderdik. Gençlik kollarımızda görev almış ve şu an parlamentoda bulunan 30’lu yaşlarda 15’in üzerinde milletvekilimiz bulunmakta. Aynı şekilde Türkiye genelinde çok sayıda genç arkadaşımız partimizin listelerinden seçilerek meclis üyesi ve belediye başkanı olarak yapmaktadır. Başta Sayın Başbakanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere partimizin yetkili mercileri Türkiye’nin yeni vizyonu doğrultusunda seçilme yaşının 25 olmasını yeterli bulmayarak bunu 18’e indirmek için karar aldı. Bunun üzerine seçim yaşı 18’e düşürülsün diye muhalefet partileri CHP VE MHP’ye teklif sunuldu. MHP teklife baştan 'hayır' dedi.

CHP ise ilk başta olum yaklaşacağının sinyalini verse de sonradan geri adım atarak seçim yaşının düşürülmesini istemedi. Buna rağmen ilk imzasını Başbakanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın attığı ve toplamda 258 milletvekilimizin imzasını taşıyan seçilme yaşını 18’e düşürmeyi öngören Anayasa değişikliği teklifi 18 Ekim Perşembe günü TBMM başkanlığına sunulmuştur. Bu teklif sayesinde seçilme yaşı 25’den 18’e düşerken silahaltındaki er ve erbaşlar ile askeri öğrencilerinde oy kullanmalarını ön görmektedir” dedi.

18 yaşındaki gençlerin milletvekili olmasına karşı çıkılmasını eleştiren Akyüz, "Sayın Başbakanımızın son Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda da ifade ettiği gibi neredeyse Avrupa’nın yarıya yakınında 18 yaş hem seçme hem seçilme yaşıdır. Avrupa’da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde 25 yaşın altında bırakın parlamenterleri bakanları bile bulunmakta. Cumhurbaşkanı seçilme yaşını bile buralara kadar indiren ülkeler mevcut. Hal böyleyken, ‘seçmek’ için 18 yaşını yeterli görmek, ‘seçilmek’ için ise 18 yaşını yeterli görmemek en hafif tabiriyle bir akıl tutulmasıdır” diye konuştu.

Kaynak: İHA