Kosova'nın Elektrik Dağıtımı Çalık-Limak Ortaklığının

Türkiye'nin elektrik dağıtımında liderliğine soyunan Çalık YEDAŞ ile Limak Ortak konsorsiyumu, Kosova'da özelleştirilen elektrik dağıtım şirketini 26 milyon 300 bin euroluk teklifle satın aldı.

Kosova'nın Elektrik Dağıtımı Çalık-Limak Ortaklığının
Mayıs 2013'ten itibaren elektrik dağıtımını üstlenecek olan konsorsiyum, 15 yılda 300 milyon euroluk yatırım yapacak. Kosova Elektrik Korporasyonu’na bağlı Kosova Elektrik Dağıtım ve Tedarik şirketinin özelleştirilme ihalesine en yüksek teklifi veren Çalık-Limak Konsorsiyumu 'özelleştirme satış sözleşmesini imzalayarak', 26 milyon 300 bin euroluk en yüksek teklifle şirketin hisselerinin yüzde yüzüne sahip oldu. Kosova'daki elektrik dağıtım özelleştirmesi, Türkiye'de önemli enerji yatırımları bulunan Limak Grubu ile ortaklık kuran Çalık YEDAŞ'ın, bir dağıtım şirketi olarak yurtdışında bir ülkenin elektrik dağıtımına talip olmasıyla da dikkat çekiyor.

Mayıs 2013’te gerçekleşmesini öngörülen şirketin devrinin satış sözleşmesini Kosova Çalık - Limak Energy Şirketi ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Kosova Çalık - Limak Energy Şirketi İcra Kurulu Başkanı Nurettin Türkoğlu ve Kosova Özelleştirme Komisyonu Başkanı ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Besim Beqaj imzaladı. Kosova Başbakanlık Binası'nda yapılan törene, Kosovalı bakanlar ve yabancı kurum temsilcileri de katıldı.

Bakan Besim Beqaj, elektrik dağıtımında kaliteyi artırmak adına yaptıkları bu önemli özelleştirmenin yapıldığını belirterek, "Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi'nin (KEK) en yüksek teklif veren Çalık - Limak ortaklığına satışının, Kosova Cumhuriyeti’ne yarar sağlayacağına inandığını belirtti.

ÖZDEMİR: “İKİ BÜYÜK GRUP KOSOVA'DAYIZ”

Kosova Çalık - LimakEnergy Şirketi ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, "İki büyük grup olarak Türkiye’de 13 milyon tüketiciye hitap ediyoruz ve deneyimimizi Kosova’ya taşımaktan mutluyuz. Kosova’yı Balkanların merkezi olarak görüyoruz ve yatırım yapmaya devam edeceğiz. Kardeş ülke Kosova’ya güvenimiz tam. Bu nedenle de hiçbir garanti almadan, garantörlük aramadan gönül rahatlığıyla imza atıyoruz. Hemen değil ama yapacağımız yatırımlarla kaçağı önleyip güvenli, sürekli elektrik sağlayacağız. Ayrıca çalışanların bir tanesini bile üç yıl süreyle işten çıkarmadan Kosova Elektrik Üretim Santrali’nin üretmiş olduğu enerjinin tamamını satın alacağız" dedi.

TÜRKOĞLU: “BU ADIMIMIZVİZYONER BİR BAŞLANGIÇ”

Kosova Çalık - LimakEnergy Şirketi İcra Kurulu Başkanı Nurettin Türkoğlu ise enerjide iddialı iki grubun bir araya geldiğini, yurtdışında önemli ve vizyoner bir başlangıca imza attıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye'de ilk defa bir dağıtım şirketi yurtdışında bir ülkeye talip oluyor. Bu ihalenin sonucunun 'hedeflerin, beklentilerle örtüşmesi açısından da' önemli bir ilk olduğunu düşünüyorum. Kosova’ya kaliteli ve sürekli elektrik verebilmek için tüm birikim ve deneyimlerimizi de birlikte buraya taşıyacağız. İki grubun deneyim ve becerisi bunu başarabilecek güçtedir. Bu konsorsiyum Kosova’dan sonra farklı fırsat ve pazarları da değerlendirerek, enerjide çarpıcı işler yapmaya devam edecektir."

ELEKTRİK KESİNTELİRİ VEKAÇAK ÖNLENECEK

Çalık ve Limak Grupları tarafından yüzde 50-50 ortaklıkla kurulan konsorsiyum, Kosova'da hem elektrik dağıtımında kaliteyi artıracağı gibi, kalkınmaya katkı sağlayacak bir model yaratmayı hedefliyor. 15 yılda her yıl 20 milyon euroluk yatırım yapmayı planlayan konsorsiyum, 15 yılda 300 milyon euroluk yatırım yapacak. Yatırımlarda önceliği orta gerilim ve ana dağıtım merkezlerine vermeyi planlıyor. Çalık ve Limak Gruplarının konsorsiyumu kapasite artış ve dönüşüm yatırımları yaparak elektrik kesintilerini ve uluslararası standartlara göre yüksek seviyede olan yüzde 18 teknik kayıp oranını makul bir seviyelere indirmeyi hedefliyor. Ayrıca teknoloji yatırımlarıyla şebeke hem teknik hem de ticari olarak uzaktan izlenebilir hale getirilecek. Bu sayede sisteme girilen elektriğin yüzde 20’sini oluşturan usulsüz elektrik kullanımı da aşağı seviyelere düşürülecek .
Kaynak: İHA