Brisa'dan Bayramda Güvenli Yolculuk İçin Uyarı

Brisa Ürün Yönetim Direktörü Egemen Atış, trafik kazalarının, sürücü hatalarının yanı sıra araçların ve buna bağlı olarak lastiklerin bakımsızlığından kaynaklandığını belirterek, ''Yola çıkmadan önce basit önlemler alınarak bu kazalar en aza indirgenebilir'' dedi.

Brisa'dan yapılan açıklamada, uzun yol seyahati yapacak sürücülere araçlarının ve lastiklerinin bakımı için önerilerde bulunularak, güvenli bir yolculuk için gerekli önlemlerin alınmasının büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Brisa Ürün Yönetim Direktörü Egemen Atış, trafik kazalarının, sürücü hatalarının yanı sıra araçların ve buna bağlı olarak lastiklerin bakımsızlığından kaynaklandığının altını çizerek, şunları kaydetti:

''Yola çıkmadan önce basit önlemler alınarak bu kazalar en aza indirgenebilir. Kısa mesafeli yolculuklarda lastiklerin sorunsuz gibi görünüyor olması uzun mesafeli yolculuklar için her zaman geçerli olmuyor. Araç sahiplerinin uzun yola çıkmadan önce, lastiklerini mutlaka uzmanlara kontrol ettirmeleri gerekiyor. Özellikle hava basıncı ve diş derinliği konularında bir uzmana danışmakta büyük fayda var. Hava basıncı olması gerekenin altında olan lastikler, araçların yol tutuşunu ve araç hakimiyetini azaltır, fren mesafesini artırır ve lastiklerin daha çabuk aşınmasına sebep olur. Bu yüzden, lastiklerin havası en az 15 günde bir kez kontrol edilmeli. Ayrıca, hava sıcaklığının her 10 derece düşüşünde, lastiklerin hava basıncı azalır. Uzun yol seyahatleri öncesinde, lastiklerde araç üreticilerinin belirlediği basınçlar uygulanmalı.''

Sürücülerin gerekli bilgilere araçların kapı içlerinden veya yakıt deposu kapağından ulaşabileceklerini anımsatan Atış, ''Lastiklere hava basıncı ölçümü mutlaka lastikler soğukken yapılmalı ve kesinlikle lastikler sıcakken havası indirilmemeli'' dedi.

Atış, aşınmış lastiklerin aracın performansını düşüreceğini, ıslak yolda fren mesafesini artıracağını ve kayma riski oluşturacağını vurgulayarak, ''Bu nedenle, lastiklerin diş derinliğinin yasal sınır olan 1,6 milimetreden az olmadığından emin olunmalı. Biz, sürüş güvenliği açısından, 3 milimetrenin altında diş derinliği olan lastiklerin mutlaka değiştirilmesini tavsiye ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

Atış, çekiş aksındaki lastikler daha hızlı aşındığı için zamanla ön ve arka lastik dişleri arasında fark oluşacağına dikkati çekerek, araç lastiklerinin her 5.000 kilometrede bir yetkili lastik servis noktasına gidilerek yerlerinin değiştirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Araca ve mevsime uygun lastik seçimine özen gösterilmesi gerektiğini dile getiren Atış, ''Her ne kadar bu bayramda hava sıcaklığı kış koşullarından uzak olsa da, bayramdan hemen sonra özellikle doğu illerimizde sıcaklığın düşeceğini düşünerek, belirtmek isterim ki hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü yerlerde mutlaka kış lastikleri kullanılmalı ve araçtaki dört lastiğin de aynı desen ve ebatta olduğundan emin olunmalı'' uyarısında bulundu.

Egemen Atış, güvenli sürüşün sağlanması açısından 4 lastiğin birden değiştirilmesini önerdiklerini de belirterek, ''Hem kış hem de bayram seyahatleri öncesinde, sürücüleri uzman ekiplerimiz tarafından lastik kontrollerinin ücretsiz yapılması için Brisa bayilerine bekliyoruz'' dedi.

Muhabir: Ahmet Hacıfazlıoğlu

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA