TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu Açıklama Yaptı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Anayasa değişikliğini iade etmesinin ve gerekçesinin doğru bir tavır olduğunu söyledi.

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kuzu, seçim tarihine ilişkin referanduma gitmenin bir lüks olduğunu ifade etti.

Bu nedenle, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Anayasa değişikliğini iade etmesinin ve gerekçesinin doğru bir tavır olduğunu belirten Kuzu, ''Durup dururken bir masrafa sokmanın ve ülkeyi germenin anlamı yok. Bizim gerekçemiz ortada'' dedi.

Kuzu, şöyle devam etti:

''10 yıldır politika içindeyim. Siz bunu Mart 29'u gibi görmeyin. Onu 15 Ocak gibi görün. Başlangıcı o bu işin. Mart ayı görünürde bahar ayı ama çoğu kez kış olarak geçiyor. Halbuki Ekim'e alındığı zaman bunun önünde Eylül, Ağustos var. Bir de acı bir olay yaşandı, rahmetli Yazıcıoğlu nedeniyle. Bunu düşündü partimiz.

MHP destek verdi ama o gün bizden olsun, MHP'den olsun, bazı arkadaşların değişik sebeplerle bulunamamaları nedeniyle yeterli sayıyı alamadık. 360'ta kaldı. Tabii CHP, kerhen de olsa destek vereceğini söylemişti. Ama şiddetle karşı olduklarını, bu işten ne kadar kaçtıklarını orada gördük.

Yeni bir tarih konarak mı yapılır, eski tarihte mi yapılır onu bilemiyorum. Partimizin Grup Başkanlığı var, Grup Başkan yardımcıları var, yetkili organları var. Neye karar verirlerse biz onu komisyonda görüşmeye çalışırız. Kasım ayı içinde de olabilir, bilemiyorum. Tarih konusunda herhangi bir şey görüşmedik. Alınmazsa alınmamış olur ne yapalım neticede. Ama gerekçemiz ortada. Bundan farklı birşey çıkarmanın alemi yok.''

Seçim tarihine ilişkin önceki tartışmaları anımsatan Kuzu, '' dendi. 3 Kasım'a bazı nedenlerle karşı çıkılınca bu sefer '27 Ekim'e de biz karşıyız, çünkü 29 Ekim'in önünde, tatile gider bizimkiler' dendi. Bizimkiler de hacca gidiyor o günlerde. Bizimkilerden daha çok giden olur. Dolayısıyla illa bir rey hesabı yaparsan, elbette her partiden hacca giden olur ama bizim bu taraftan daha çok giden olur tahmin ediyorum. 10 yıllık gözlemim sadece. O bakımdan bence o hesabı yapmamak lazım. 'Bizden az giden senden çok gider...' Bunlar çok doğru hesap değil'' diye konuştu.

Burhan Kuzu, seçimlerin erken tarihe alınmasına BDP'nin karşı çıktığını, ancak diğer üç partinin ortak noktada buluşabileceğini söyledi.

Muhabir: Tuğrul Çam-Kubilay Çelik

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA