Rusya’da Eğitim Alan “nükleer Öğrencilere” Yönelik İddialar Mahkemeye Taşınıyor

Nükleer eğitim almak üzere Rusya’da eğitim alan Türk öğrencilerin, “alkol, uyuşturucu ve fuhuş batağına düştüğü” yönündeki suçlamalar mahkemeye taşınıyor.

Rusya’da Eğitim Alan “nükleer Öğrencilere” Yönelik İddialar Mahkemeye Taşınıyor
Nükleer karşıtı bir platformun düzenlediği çalıştayda konuşan İçel’in Gülnar İlçesi’ne bağlı Büyükeceli Belde Başkanı Mehmet Kale, 17-18 yaşlarında öğrencilerin Rusya’ya gönderildiğini, mühendislik eğitimi yerine, bu öğrencilerin alkol ve fuhuş batağına düştüğünü iddia etmişti.Osmanlı’nın Avrupa’ya mühendislik için gönderdiği isimlerin orada kızları görünce ressam, şair, sanatçı olduklarını kaydeden Kale, “18 yaşındaki gençler başıboş bir şekilde oraya gönderiliyor… Ayıbın ve utanmanın az olduğu bir ülkede onları tehlikeler bekliyor, herkes biliyor. Alkol, uyuşturucu ve fuhuş batağına düştüklerine ilişkin yetkili ağızlardan duyum aldım. Yazık o gençlerimize. O gençlerimiz kolay yetişmiyor.” eleştirisi getirmişti.Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş.’den yapılan açıklamada, bu iddialarda bulunanlarla ilgili hukuki işlem başlattıkları belirtildi. Açıklamaları kınayan şirket, iki ülke arasında nükleer santral yapımına ilişkin hükümetler arası anlaşmanın 12 Mayıs 2010’da imzalandığı, anlaşma gereğince Türk öğrencilerin Rusya’da ücretsiz olarak eğitilmesi ve nükleer santralde istihdam edilmesinin kararlaştırıldığı hatırlatıldı.Sıkı bir elemeden geçerek Rusya’da eğitim almaya hak kazanan 100’ün üzerindeki seçkin öğrenci için iddia edilen suçlamaların kabul edilemez olduğu ifade edilen açıklamada, “İddiaları kınıyoruz. Hukuki süreç başlatıyoruz… Rencide edilen Türk öğrenciler ve ailelerinin üzüntülerini paylaşıyoruz.” denildi.Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin de öğrencilere yönelik iddialar nedeni ile üzüntü duyduklarını ifade etti.

18-20 yaşında Türkiye’nin önemli üniversitelerini kazanmış Rusya’da nükleer enerji eğitimi almaya hak kazanmış öğrencilerin tamamını zan altında bırakacak bir konuşmanın yapılmasının doğru olmadığı uyarısında bulundu. Büyükelçi, “Geçen yıl 50 öğrenci geldi. Biri geri döndü. Bunların 49’u da ilk yıl dil eğitimini başarı ile tamamlayarak üniversite eğitimine başladı.

Bu yıl da 66 öğrenci daha geldi. 7-8 öğrenci daha bekliyoruz. Çocuklar çok başarılı. Hepsi de sorumluluk sahibi. Yakın zamanda bir araya geldik. Bir kısım talepleri oluyor. Devreye girerek çözüyoruz. Program düzenli bir şekilde ilerliyor. Hepsi bunların genç. Bazıları eğlenceye gitmiş olabilir. Bu çok normal. Türkiye’de üniversite öğrencileri de aynı şekilde. Buraya özel farklı bir durum gözlemlemiyoruz. Biz öğrencilerimizden fevkalede memnunuz. Türkiye haftası yapalım gibi talepleri bile oldu. Biz çocuklarımızın başarıları ile övünüyoruz.” dedi.