Konut Alacak Olanlara İnşaatçılar Odası’ndan Uyarılar

Konut almak isteyen kişilerin bu anlamda dikkatli olması ve inşaat yapan kişi veya kişilerin güvenilirliğine, referansına önem göstereceği gibi kesinlikle tarafların verecek olduğu taahhütleri yazılı olarak yapmaları gerektiği belirtildi.

Konut Alacak Olanlara İnşaatçılar Odası’ndan Uyarılar
Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Trabzon İnşaatçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, müteahhit ile konut almak isteyen kişiler arasında yapılmış sözleşme gereği gayrimenkulün yapı kullanma izin belgesi alınmamış ise geçici mesken tarifesinden abonelik yapılıp normalin üzerinde hem su hem de elektrik sarfiyat ve abonelik ücreti ödendiğine dikkat çekti.

Türkiye geneline baktığımızda belediyelerin müteahhit eğer yapı kullanma izin belgesini almamış ise su aboneliğini inşaat ruhsatı üzerinden yaptığını hatırlatan Taflan “26 Temmuz 2008 tarih ve 26948 sayılı resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren 5784 sayılı kanunun 25. maddesine istinaden geçici su bağlatabilirler. Buna istinaden metreküpü 2.38 TL. olması gerekirken 3,52 TL.’den ödüyorlar. Elektrik aboneliği yapabilmesi için aynı şartlar da yapı kullanma izin belgesinin ibraz edilmesi gerekiyor. Şayet; yapı kullanma izin belgesi alınmamış ise, ilgili kurum tüketiciden şantiye tarifesi üzerinden abonelik yapıp abonelik bedeli mesken tarifesi 155,00 TL. Olması gerekir iken yapı kullanma izin belgesi olmadığı için şantiye tarifesi olan 315,00 TL. alınmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus yapı kullanma izin belgesi alındığında ilgili kuruma müracaat edilip yapı kullanma izin belgesini ibraz etmeleridir. İbraz edildiğinde aradaki fark olan abonelik bedeli 160,00 TL ise iade olarak alabilirler” dedi.

“YAPI KULLANMASI ALINMAMIŞ BİNA HUKUKEN BİTMEMİŞTİR” “Yapı kullanma izin belgesi alınmamış gayrimenkul hukuken bitmemiş olduğu gibi, onaylı projenin dışına çıkılmış ise ilgili belediyenin iskan belgesi vermesinin mümkün değildir” diyen Taflan “Böyle bir süreç yaşandığı takdir de gayrimenkul alan kişi yapı kullanması olmayacak olduğundan elektrik ve su aboneliğinden normalden fazla depozite ve sarfiyat parası ödeyecektir. Yapı kullanma izin belgesi alınmamış kat irtifaklı meskenler de ikamet edilmeye başlandığı takdir de şayet ilgili belediyeden su aboneliği yapılmış ise her ne kadar yapı kullanma izin belgesi alınmamış olsa dahi kesinlikle ilgili belediyeye mesken olarak beyanname verilmesi gerekmektedir. Yapıcı firmanın ilgili kurumlara borcu varsa yapı kullanma izin belgesi alması için borcunu ödemesi gerekmektedir. Aksi takdir de borcu ödenmediğinden ve ilişiği kesilmediğinden dolayı yapı kullanma izin belgesi alması mümkün değildir. Konut almak isteyen kişilerin bu anlamda dikkatli olması ve inşaat yapan kişi veya kişilerin güvenilirliğine, referansına önem göstereceği gibi kesinlikle tarafların verecek olduğu taahhütleri yazılı olarak yapmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Taflan, müteahhidin kat karşılığı yaptığı bir inşaattan konut satın almak isteyenlere ise şu tavsiyelerde bulundu: “Müteahhit ile sözleşme yaparak yaptığınız sözleşmeye teslim tarihi ve kullanılacak malzemeleri tek tek yazarak gerekli miktarda tazminatları ilave etmelisiniz. Ayrıca bitmemiş konutların yapı kullanma izin belgesi almaya uygun olup olmadığının teyit etmeniz için proje ve ruhsatı kontrol etmenizde fayda vardır.”
Kaynak: İHA