Bahçıvan: 2023 Hedefinde Yeni Yatırımlara İhtiyaç Var, Kaybedecek Zaman Yok

İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 10 ülkesi arasında yer alabilmesi için yeni yatımlara ihtiyaç olduğunu ve kaybedecek vakitleri bulunmadığını söyledi.

Bahçıvan: 2023 Hedefinde Yeni Yatırımlara İhtiyaç Var, Kaybedecek Zaman Yok
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile İstanbul Sanayi Odası (İTO) üyeleri, Erzurum'da ortak meclis toplantısında bir araya geldi. Toplantıda, yeni teşvik sisteminin bölge için daha tercih edilebilir bir şekilde düzenlenmesi gerektiği ortak görüş olarak ifade edildi.

ETSO Konferans Salonu'nda düzenlenen ortak meclis toplantısına İTO üyesi 80 iş adamı katıldı.

Açılış konuşmasını yapan ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, sanayi ve üretimde Erzurum’un tarihi bir misyon yüklendiğini ifade etti.

Özakalın, yıllardır sanayide ve üretimde öncü olma çabasını sürdüren Erzurum'un tüm sıkıntılara rağmen bu misyonunu devam ettirmeye çalıştığını dile getirdi. ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik de teşvik sisteminin beklentilerden uzak kaldığını ileri sürdü. Yatırımcının yatırım yaparken duygusal davranmadığını, kâr edebilme şartı aradığını ifade eden Yücelik, "Türkiye’nin gelişmesi için olmazsa olmaz tek şartı üretim ve yatırımdır. Bunu da biz sanayicilerin yapması gerekir. Fakat sanayici bu yatırımları yaparken uygun yatırım alanları ve imkanlarını arar. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için yatırımcının ve sanayicinin önünü açması gerekiyor. Türkiye olarak bir zihniyet devrimine ihtiyacımız var. Servet düşmanlığından insanların vazgeçmesi lazım. Sanayici olmak için fil yüreği lazım. Sanayicinin işi zor. Hükümetlerin sanayiciye destek vermesini bekliyoruz. Enerji maliyetleri çok yüksek. Sanayici üzerindeki yüklerin hafifletilmesi gerekir. Dinamik, gelişmeye hazır bir ülkeyiz. Erzurum, turizm, sağlık, enerji, eğiti ve maden yatırımlarına uygun bir ildir. Erzurum, özellikle dışarıdan gelen yatırımcıya sahip çıkan, her türlü imkanını seferber eden bir yapıya sahiptir. Sizlerden de bölgemize ve ilimize yatırım yapmanızı bekliyoruz." dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fikret Tanrıverdi ise her yıl İstanbul dışındaki illere ziyaretler düzenlediklerini, bu kapsamda, yerel sanayici ve iş adamları ile görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde olduğu gibi Erzurum’da da sanayinin gelişmemesinin üzüntü verici olduğuna dikkat çeken Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk 500 sanayi kuruluşu arasında Erzurum’dan bir şirketin olması çok üzücüdür. Bu bölgede tarım ve hayvancılık sektörünün daha da gelişmiş olmasını beklerdik. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ile görüşmeler yapıyoruz. Sanayinin gelişmesi açısından üniversite-sanayi işbirliği de önemlidir. Ulaşım sorunu Erzurum’un turizm açısından gelişmesi için çok önemli. 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları'nı başarılı bir şekilde yaptınız. Bir gün kış olimpiyatlarını da yapacağınıza inanıyoruz."

İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan da Erzurum’un 83 yıl önce ülke işgal altındayken Erzurum Kongresi'ni gerçekleştirdiğini, yine kalkınma için de bir seferberlik ilanı ve atılımı içerisinde olması gerektiğini dile getirdi. Erzurum’un Doğu’dan yükselen güneşin ısıtacağı bir şehir olduğunu kaydeden Bahçıvan, şöyle konuştu: "2023'te dünyanın en büyük 10 ülkesi arasında yer almamız için yeni yatımlara ihtiyacımız var ve kaybedecek vaktimiz yok. Erzurum’un sosyo ekonomik açıdan gelişmesi için müteşebbislere ihtiyacı var. Ülkemizin son yıllarda yakalamış olduğu ekonomik istikrar hepimizin malumudur. Bu başarıda gerçek Kahramanlar özel sektör temsilcileridir. Sizlerin çalışması ve çabası olmasa bu başarının yakalanması mümkün olmayacaktı. Girişimci ve yatımcı her zaman huzur ve istikrar ister. Artık küçük olsun benim olsun mantığından vazgeçmeliyiz. ERÇİMSAN’da olduğu gibi kolektif çalışma örneklerinin artması gerekir. Yeni teşvik sisteminde bazı değişikliklerin yapılarak cazip hale getirilmesini bekliyoruz. "