Dünya Yaşlılar Günü Darülaceze’de Kutlandı

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü, Akademik Geriatri Derneği, sanatçılar Volkan Severcan, Ayşen Gruda, Sefa Zengin ve Melda Gür’ün, Abbott Nutrisyon’un desteği ile İstanbul Darülaceze’de düzenlediği etkinliklerle kutlandı.

Akademik Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Servet Arıoğul, Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Cankurtaran, sanatçı Volkan Severcan ve Darülaceze Müessese Müdürü Nevzat Bayhan’ın katılımıyla basın toplantısı yapıldı. Toplantıda yaşlıların kötü beslenme nedeniyle sık sık karşı karşıya kaldığı malnutrisyonun hastalığını anlatan Prof. Dr. Arıoğul, iyi beslenmenin sağlıklı yaşlanmak ve yaşlılığın sağlıklı sürdürülmesi için vazgeçilemez bir öneme sahip olduğunu söyledi.

ARIOĞUL, MALNÜTRİSYON HASTILIĞINI ANLATTI

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Ünitesi Başkanı da olan Prof. Dr. Arıoğul, Türkiye’de yaşlı kesimin nüfusa oranının %7.2 ve 65 yaş üzerindeki vatandaş sayısının 5 milyon olduğunu belirtti.

Yaşlılarda malnutrisyonun önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arıoğul, bu hastaların genel enfeksiyonların ve hastanede edinilen enfeksiyonların sıklığının 6 kata kadar artırdığını dile getirdi. Prof. Dr. Arıoğul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastanede kalış süresinin de 2 katına kadar uzatan malnütrisyonun, yara iyileşmesini geciktirmekte ve hastaneye tekrar başvuru sıklığını artırmaktadır. İştahsız, son aylarda kilo veren, kronik hastalığı olan, bedensel ve veya ruhsal yönden bakıcısına bağımlılığı olan her yaşlıda mutlaka malnutrisyondan şüphelenilmelidir.”

“DOĞRU BESLENME OYUNCULAR İÇİN DE BÜYÜK SORUN”

Toplantıda Prof. Dr. Arıoğul’dan sonra söz alan ünlü tiyatro oyuncusu Volkan Severcan, beslenmenin tiyatro sanatçıları için de büyük önem taşıdığını kaydetti.

Yalnızca yaşlılar için değil, tiyatrocular için de beslenmenin büyük önem taşıdığını sözlerine ekleyen Severcan, “Her sezon uzun turnelere çıkıyoruz. Şehir şehir, ilçe ilçe dolaştığımız bu turnelerde yemek düzenimizi devam ettirmemiz hiç kolay olmuyor. Bu yemek düzensizliği, bir de tiyatro gibi ağır bir fiziksel bir performansla birleşince, bedensel olarak zinde kalabilmenin yollarını aramamız gerekiyor” diye konuştu.

Toplantının ardından Darülaceze Müessese Müdürü Nevzat Bayhan ve etkinliğe katılan sanat, siyaset ve tıp dünyasından isimlere teşekkür plaketleri verildi.

Basın toplantısı ve plaket töreninin sonrasında Bora Severcan’ın sahneye koyduğu, Volkan Severcan, Ayşen Gruda, Sefa Zengin ve Melda Gür’ün birlikte oynadığı Bavul adlı oyun Darülaceze sakinleri için sahnelendi. Türkiye’nin bir çok yerinde de sahnelenmiş Bavul, Darülaceze sakinleri tarafından ilgiyle izlendi .
Kaynak: İHA