Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan Depremzede Çiftçi Açıklaması

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt`ün bakanlığın Van’daki çiftçilere verdiği sözleri yerine getirmediği iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.


Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, depremde zarar gören gerçek ve tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan zirai kredi borçları bir yıl süre ile faizsiz olarak ertelendiği belirtilerek, "Ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından bu erteleme süresi boyunca düşük faizli kredi talepleri karşılanacaktır. Deprem nedeniyle büyükbaş ve küçükbaş hayvanları telef olan ve bu durumları hasar tespit komisyonlarınca tespit edilen kişilere, telef olan hayvanlarına karşılık büyükbaş ve küçükbaş damızlık hayvan vermek üzere Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü görevlendirilmiştir. Müracaat edenlerin hasarları tespit edilerek kayıpları karşılanacak olup, isteyen üreticilere aynı değerde hayvan verilecektir." denildi.
Bugüne kadar müracaat eden kişilerin telef olan damızlık hayvan sayılarının 576 büyükbaş ile 685 küçükbaş olduğu kaydedilen açıklamada, "Hasar tespit çalışmaları devam ettiğinden ve müracaat süresi 12.01.2012 tarihinde dolacağından, taleplerin tamamlanmasından sonra, tespit tutanaklarına göre hazırlanacak olan listeler doğrultusunda en kısa zamanda dağıtımlar gerçekleştirilecektir. Diğer taraftan, TİGEM tarafından teslim edilecek büyükbaş ve küçükbaş damızlık hayvanlar, her an teslime hazır olarak bekletilmektedir. Ancak, Van İl’inde artçı depremlerin devam etmesi, ağır kış şartlarının sürmesi, depremde hayvan barınaklarının zarar görmüş olması gibi nedenlerle hayvanları telef olan kişilerin bazıları, talep ettikleri damızlık hayvanları bir-iki ay sonra almalarının uygun olacağını belirtmişlerdir." ifadeleri kullanıldı.
Depremzede hayvan yetiştiricilerine yem desteği sağlanacağını aktarılan açıklamada, depremde yıkılan hayvan barınaklarının yerine hayvan çadırı yaptırarak, barınaksız hayvanların zarar görmesini engellemeyi hedeflendiği bildirildi. 3 bin 441 çadır kurulduğu aktarılan açıklamada, Van İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü stokunda 57 çadır daha bulunduğu vurgulandı.