Evliya Çelebi'nin Yolunu At Sırtında 40 Günde Aştılar

İskoç Osmanlı tarihçisi Dr. Caroline Finkel ile seyyah arkadaşları, Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname' kitabında kaleme aldığı Yalova'dan başlayarak Simav'a kadar uzanan yolu 40 günde at sırtında katetti.

Evliya Çelebi'nin Yolunu At Sırtında 40 Günde Aştılar
  Yalova`dan Simav`a kadar atla gezen Finkel`in eseri, Türkiye`nin ilk uzun mesafeli atlı gezi ve yürüyüş yolu seyahat kitabı olarak kayıtlara geçti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi kitaplığına yeni bir eser daha dahil edildi. Osmanlı tarihçisi Caroline Finkel ile arkadaşları Kate Clow ve Donna Landry`nin kaleme aldığı gezi kitabı, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından basıldı. Tace Clow`in 2 yıl süren çalışmaları neticesinde hazırlanan kitabı Setbaşı Kütüphanesi`nde düzenlenen toplantıda tanıtan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, `Evliya Çelebi Yolu` kitabının Bursa belgeliğine kazandırılan önemli bir eser olduğunu ifade etti. Altepe, 'Kentdinamikleri ile birlikte Bursa kültürünün ortaya çıkarılması konusunda çalışmalarımız sürüyor. Adeta yayınevi gibi çalışıyoruz. Yeni bir eser daha gün yüzüne çıkıyor. At sırtında yapılan bir çalışma var. Ünlü seyyah Evliya Çelebi`nin gezi yolu ile ilgili güzel bir eseri Bursa belgeliğine kazandırdık. Bursa bu konuda örnek bir şehir olma özelliğini sürdürüyor 'dedi.

Evliya Çelebi`nin seyahatnamesi hakkında bilgi veren Altepe, 'Yalın ve duru bir anlatımla bizlere önemli bilgiler veren Evliya Çelebi`nin hac yolundaki gezisi kitap haline geldi. Biz soyut mirasımızın ortaya çıkarılması için çalışıyoruz. Birçok eseri de kaybolmaya yüz tutmuş belge ve fotoğraflarla belleğimize kazandırmış oluyoruz. Yeni insanlarla tanışmak, yeni kültürlerle buluşmak ve yeni yerler görmek onun en büyük tutkusuydu 'diye konuştu.

İSKOÇ TARİHÇİ EVLİYA ÇELEBİ`NİN İZİNDE

Osmanlı tarihçisi Caroline Finkel ve beraberindeki 6 kişilik seyyah ekibi, 17 Eylül 2009 yılında Yalova`nın Hersek köyünden yola çıkarak Bursa, Kütahya, Afyon ve Uşak`ı geçtikten sonra Simav`a ulaştı. Seyahatte yaşadıklarını bir kitapta toplamanın kendisi için büyük anlam ifade ettiğini söyleyen Caroline Finkel; Kate Clow ve Donna Landry ile birlikte kaleme aldıkları kitabı Büyükşehir Belediyesi sayesinde kitaplaştırdıklarını ifade etti.

Yolculuk hakkında bilgi veren Edinburg Üniversitesi Onursal Üyesi Finkel, 'Dağları, tepeleri atla aşarak bu yolları katettik. 40 gün boyunca atlarla bu güzergahı aştık. Yolda birçok kişiyle tanıştık ve yeni kültürlere şahitlik ettik. Evliya Çelebi Bursa`yı çok seviyordu. Bursa benim için önemli bir şehir. Ama atlar olmasaydı bu yol olmazdı. Atları bulmak çok kolay olmadı. Bizim yaptığımız bu gezi yurt dışında da dikkat çekti. Hollanda`da bir bisikletli grup da bize bu yolu aşmak istediğini söyledi.Evliya Çelebi`nin diğer gezilerinin de izini süreceğim 'ifadelerini kullandı.

157 sayfalık eserde, Evliya Çelebi`nin kullandığı yolun haritası ile gezide çekilen çok sayıda fotoğraf yer alıyor.  
Kaynak: İHA