Tmsf’nin El Koyduğu Uzan Yatlarının ‘zimmet Davası’ Başladı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`nun (TMSF) Uzanlardan el koyduğu yatların şatış süreciyle ilgili açılan zimmet davası başladı.

Davada 3 sanık yargılanıyor .


İstanbul 2 . Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen Uzan Grubu`ndan el konulan lüks yatların satışı hakkında açılan davanın ilk duruşması yapıldı . Davada , yatların satış sürecinde haksız yere ödeme yaptıkları iddiasıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ( TMSF ) eski Başkan Yardımcısı Fethi Çalık , eski Uzan Grubu Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Bozkurt ile ödemenin yapıldığı Levent Yatçılık şirketinin sahibi Celal Levent Sadıkoğlu zimmet suçuyla yargılanıyor .


Sanık Fethi Çalık savunmasında , hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek yatlarla ilgili olarak gerçekleştirilen tüm işlemlerin yasal olduğunu söyledi . Olay tarihinde TMSF Fon Başkan Yardımcısı olduğunu belirten Çalık , “Aynı zamanda Uzan , Toprak , Erol Aksoy , Çukurova , Garipoğlu ve Ege Bank Grubu başta olmak üzere 337 şirketin yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptım . Şirket yönetim kararları yatların satışından sonra geçmişe yönelik olarak düzenlenmemiştir . Yönetim kurulunda görevli olanlarında bu kararların geçmişe yönelik olarak düzenlendiğine dair beyanları bulunmamaktadır . İki adet yat için TMSF fonundan harcanan herhangi bir para bulunmamaktadır . Uzan grubuna ait şirketler TMSF fonundan bağımsız şirketlerdir . ” dedi .


Sanık Deniz Bozkurt da , hakkındaki suçlamaları kabul etmezken sanık Fethi Çalık’ın yaptığı savunmalara katıldığını söyledi . Uzan grubuna ait şirketlerle ilgili tüm tasarrufların TMSF ile ilgili dairelerin görüş ve onayıyla yapıldığını anlattı . Sanık Bozkurt , savunmasında ödemelerin fondan onay alınarak yapıldığını kaydederek , “Şirketler özel hukuk hükmü şahsiyetine haizdir . Fonun onayı olmadan şirketlerin malları üzerinde tasarruf hakkı yoktur . Bu şirketler fon denetçileri tarafından denetlenmiş , herhangi bir olumsuzluk ve uygunsuzluk tespit edilmemiştir . ” diye konuştu .


Davanın diğer sanığı olan Celal Levent Sadıkoğlu`nun işi gereği Kuveyt’te bulunduğu hatırlatılarak Kuveyt adli makamlarına yazı yazılarak savunmasının alınmasına karar verildi . TMSF ve Cem Uzan’ın suçtan zarar görme ihtimalinden dolayı davaya müdahil olarak katılmaları kararlaştırıldı . Dava 18 Nisan 2012 tarihine ertelendi .




İDDİANAMEDEN

TMSF Hukuk İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan suç duyurusu ve raporlara göre 24 Ağustos 2007 tarihli ve yüzde 7 oranında komisyon ödenmesine ilişkin sözleşmede , komisyonun yatların alıcısı tarafından ödeneceği hüküm altına alındı . İddianamede bu duruma rağmen , yatların satışının fon tarafından gerçekleştirilerek yine fonun Levent Yatçılık`a herhangi bir taahhüt ve yükümlülüğü olmamasına rağmen bu firmaya yapılan komisyon ödemelerinin hukuki dayanağının bulunmadığı belirtiliyor . İddianamede ayrıca Uzan Grubu şirketlerinin yaptığı bazı ödemelerle ilgili olarak gösterilen yönetim kurulu kararlarının , yatların satışından 1 ay sonra geçmişe yönelik olarak sonradan düzenlendiği ifade edildi .


İddianamede , Fethi Çalık ve Deniz Bozkurt`un suç tarihinde kendi görevleri gereği zilliyetliği kendilerine devredilmiş olan ve gözetimi ile yükümlü oldukları TMSF denetimindeki şirketlerin maddi kaynaklarını ihalesiz ve usulüne uygun teklif alınmaksızın yapılan işlemlerle , geçmişe dönük yönetim kurulu kararları ve sözleşmeler düzenlemek , abartılı ve gerçeği yansıtmayan faturalar ile ödemeler yapmak , yapılan ödemelerin gizlenmesine yönelik faturalar düzenlenmesi şeklinde zimmetin açığa çıkmasını önleyici hileli davranışlarda bulundukları kaydedildi . İddianamede ayrıca , sanıklar Çalık ve Bozkurt`un , diğer sanık Celal Levent Sadıkoğlu ile birlikte hareket ederek kamu zararına ve Sadıkoğlu lehine haksız kazanç sağladıkları dile getirildi .