Çağlayan: İhracat Yapmadığımız Hiç Bir Gümrük Kapısı Kalmayacakankara

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye`nin ihracat yapamadığı şu anda sadece iki gümrük bölgesi olduğunu belirterek, ``Karar verdik; bu yıl inşallah ihracatımızı 150 milyar dolara çıkarırken Kiribati ve Palao`ya da ihracat yapacağız ve dünyada ihracat yapmadığımız hiç bir gümrük kapısı kalmayacak`` dedi.

  Bakan Çağlayan , Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının ( İNTES ) 161 . Geleneksel Toplantısında yaptığı konuşmada , İNTES ' in kendisi için önceliği olan bir sendika olduğunu söyledi .

Türkiye ' nin , 2011 yılında dünyanın en büyük sıkıntılardan geçtiği bir ortamda çok başarılı bir yıl geçirdiğini vurgulayan Çağlayan , Türkiye ' nin 2011 yılını yüzde 8 gibi bir büyüme rakamını yakalayacağını tahmin ettiklerini bildirdi .

Türkiye ' nin dünyanın 246 gümrük bölgesine ihracat yaptığını hatırlatan Çağlayan , 135 milyar dolara yakın bir ihracat rakamının yakalandığını ifade etti .

Bakan Çağlayan , Türkiye ' nin hizmet ihracatına da değinerek , bu alanda da önemli başarılar yakalandığını vurguladı .

Turizm sektöründe da Türkiye ' nin önemli atılımlar yaptığını belirten Çağlayan , ' ' Gerekli güncellemeyi yapabilirsiniz . Türkiye artık turizm alanında dünyanın altıncı , Avrupa ' nın ise dördüncü büyük destinasyonu olmuştur ' ' dedi .

- ' ' Bal gibi yakalarız evelallah ' ' -Çağlayan , Türkiye ' nin ihracatında müteahhitlik sektörünün çok önemli bir payı olduğunu da vurgulayarak , müteahhitlik sektörü için 2023 yılında ortaya konulan 100 milyar dolar hedefi için her zaman sektörün yanında olacaklarını söyledi .

Bu hedefin yakalanmak zorunda olduğunu belirten Çağlayan , ' ' Bu hedefler size hiç zor gelmesin . ' Bu hedefler yakalanabilir mi? ' diye düşünmeyin . Bal gibi yakalarız evelallah ' ' dedi .

-200 bin dolara kadar hibe-Avrupa ' nın şu an içinde bulunduğu zor durumun gelecekte de devam edeceğini dile getiren Çağlayan , Avrupa Birliği Komisyonu Raporuna göre Avrupa ' da 1 milyon 600 bin şirketin kapanacağını söyledi .

Türk firmalarının da bu firmalarla temasa girdiğini , ya ortak olduklarını ya da satın aldıklarını anlatan Çağlayan , ' ' Biz de bakanlık olarak bu konuda destek veriyoruz . Avrupa ' da belirlenmiş olan sektörlerde şirket satın alacak veya ortak olacak firmalarımızın yapacağı fizibilite çalışmalarına 200 bin dolara kadar hibe şeklinde destek veriyoruz . Şükürler olsun , devir artık bizim devrimiz olacak ' ' dedi .

- ' ' Türkiye , yüzde 4 ' ün üzerinde büyüyecektir ' ' -Türkiye ' nin büyüme hedeflerine de değinen Çağlayan , IMF ' in ve Dünya Bankasının tahminlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu .

Çağlayan , şunları kaydetti : ' ' Bakın IMF , Dünya Bankası zaman zaman çeşitli revizeler yapıyor . Şimdi Türkiye ekonomisinin Orta Vadeli Planda belirlenen rakamdan daha altında büyüyeceğini ifade ediyorlar . Geçmişte hep revize ettiler . Ben biliyorum ki bu rakamları yine yukarı doğru revize edecekler ve Türkiye ekonomisi inşallah bu yapısıyla yüzde 4 ' ün üzerinde bir büyüme gerçekleştirecektir . ' ' - ' ' Şantiyelerinizdeki zarar tespitlerinizi yapın ' ' Libya ' da iş yapan firmaların çeşitli sıkıntıları olduğunu bildiklerini anlatan Çağlayan , bunların yavaş yavaş aşılmaya başladığını söyledi .

Bakan Çağlayan , Libyalı yetkililerle artık zarar ve ziyanlarla ilgili konuşmaya da başladıklarını belirterek , ' ' Artık sizler de kendi şantiyelerinizdeki zarar tespitlerinizi yapın ve bunları bir rapora bağlayın . Bu zararların nasıl karşılanacağını konuşacağız ' ' dedi .
Kaynak: AA