Cumhurbaşkanı Gül'den Fransa'ya 'iptal' Çağrısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Senatosu`nun, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesine ilişkin, "Senatodan çıkan bu kanunu esefle kınıyorum.

  Fransa gibi Avrupa`nın önemli bir ülkesi dünden itibaren ifade özgürlüğünü kısıtlayan ülkeler kategorisine girmiştir " dedi

Cumhurbaşkanı Gül , Şeyşeller Büyükelçisi Claude Morel , Laos Demokratik Cumhuriyeti Büyükelçisi Yong Chantalangsy , Nikaragua Büyükelçisi Mario Antonio Barquero Baltodano ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Ju Wang Hwan`ı Çankaya Köşkü`nde kabul etti . Kabulün ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül , Fransa Senatosu`nda kabul edilen Ermeni soykırımı inkarı suç sayan yasa ile ilgili değerlendirmelerde bulundu .

Cumhurbaşkanı Gül , Fransa Senatosu`nda kabul edilen Ermeni teklifine ilişkin , " Senatodan çıkan bu kanunu esefle kınıyorum . Fransa gibi Avrupa`nın önemli bir ülkesi dünden itibaren ifade özgürlüğünü kısıtlayan ülkeler kategorisine girmiştir " dedi .

Bunun bir seçim yatırımı olduğunu belirten Gül , " Kararı esefle kınıyorum . Bunun seçim yatırımı olarak yapılması , Fransa gibi büyük bir ülkeyi küçültücü bir davranıştır . Ümit ederim ki , 60 senatör Fransız demokrasisi üzerindeki bu gölgeyi kaldırmak için Anayasa Mahkemesi`ne müracaat ederler . Kanun Anayasa Mahkemesi`ne gitmez , kesinleşirse Türk-Fransız ilişkilerinin farklı boyutlarda olacağı kesindir . Karar Türk halkında derin izler bırakacaktır " şeklinde konuştu .
Kaynak: İHA