Kırgız-özbek Sınırından Ölümüne Geçiyorlar

Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki sınır kapılarının bir çoğunun kapalı olması, her iki bölge halkını mağdur ediyor.

Kırgız-özbek Sınırından Ölümüne Geçiyorlar
Sınırda yaşayan iki ülke vatandaşları, mayınlı sınırı kaçak yollarla geçmeye mecbur kalıyor. Bölge sakinleri kısa geliyor diye mayınlı sınırı ölümüne geçmeyi tercih ediyor.

Sınırı yasal olmayan kaçak yollarla geçen yaşlı bir bayan ile gelini ve torunun bu geçişi basın mensuplarınca da görüntülendi. Böyle bir yola başvurmaya mecbur olduklarını dile getiren yaşlı kadın, “Sınırın her iki tarafında birbirinden kız almış ve birbirlerine kız vermiş insanlar var. Birbirine akraba insanlar var. Sınır kapılarının çoğu kapalı. Birbirlerimizi ancak bu yasal olmayan geçişler sayesinde görebiliyoruz.” diye konuştu.


Kırgızistan’ın güneyinde özellikle Özbekistan’ın Andican ve Kırgızistan’ın Celalabad vilayetlerinde yaşayan vatandaşların sınır kapılarının kapalı olması üzerine geçişlerde ciddi sorun yaşadığı belirtiliyor.


Hali hazırda en aktif olan ‘Dostluk’ sınır kapısının uzak olması sebebiyle bölge halkı tarafından kullanılmadığı, bunun üzerine vatandaşların mayınlı sınırı kaçak yollarla geçmeyi tercih ettiği ifade ediliyor.


İki ülke arasındaki sınır kapıları, Nisan 2010’da dönemim devrik Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev’e karşı gerçekleştirilen halk devrimi ve ardından Haziran 2010’da Oş`ta patlak veren etnik çatışmalar üzerine kapatılmıştı. İki ülkeyi birbirine bağlayan en önemli sınır kapısı konumundaki Dostluk, 31 Ekim 2011’de Kırgızistan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminden 5 gün önce açılmıştı.