Medvedev: Zenginleri Yok Ederek Yanlış Yaptık

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, modern dönemde dünyada birçok farklılıkların ortaya çıktığını, Avrupa ülkelerinde yaşayan on kişiden birinin farklı ülkede doğduğunu söyledi.

İş kollarının yarısının sadece son 30 yılda ortaya çıktığını hatırlatan Rusya lideri, yeni teknoloji ve internet aracılığı ile sosyal iletişim devrimi yaşandığını söyledi. Artık medya devi ya da genel yayın yönetmeni olmaya gerek olmadan da bireylerin internet aracılığı ile kendi özelini ifade etme imkanı bulduğuna işaret eden Medvedev, “Bugün artık tekel yok. İçeriğin oluşmasına herkes katkı sağlayabiliyor. Her internet kullanıcısı dünya ve toplumları değiştirecek haberi dünyaya bildirebilir” dedi.

Rusya’nın Yaroslavl kentinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Küresel Politika Forumu’nda konuşan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, konuşmasının başında Rusya’da yaşanan uçak kazası nedeni ile katılımcıları saygı duruşuna davet etti. Medvedev konuşmasında 21. yüzyılda farklı din, ırk ve gelirlere sahip insanların daha yakın alanda yaşamaya başladığını, bunun da çatışmalara neden olduğunu söyledi. Artık oluşturulan şablon ve kalıplara uymak zorunda olunmadığını ifade eden Rusya lideri, bunun modern dünyanın bir kazancı olduğunu kaydetti.


SOSYAL ÇEŞİTLİLİK YENİ ZORLUKLAR DA GETİRİYOR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılımcılara seslendiği forumdaki konuşmasında Medvedev, sosyal çeşitliliğin terör, uluslar arası suçlar, uyuşturucu, yasa dışı göç ve diğer suçları da beraberinde getirdiğini vurguladı. Medvedev, “Kimilerin göre fakir ve zengin arasında uçurumlar artıyor. Sokak kargaşaları, terör ve iç savaş yükseliyor. Kaos ve ulusal çöküş görülüyor. Ve beraberinde de devletin zor kullanması talep ediliyor. Bunun tam tersini savunanlar da var.” dedi.

Rusya’da 180’den farklı etnik topluluğun barış içinde yaşadığı örneğini veren Medvedev, çok dinli olan yapının dışarıdan değil, tarihi zenginliklerinden geldiğini, Ortodoks Hristiyanlığın yanı sıra İslamiyet ve Budizm’in de ülkede gelişme imkanı bulduğuna değindi. Refah olmayan toplumlarda hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığının arttığına işaret eden Rusya lideri şu şekilde konuştu: “Bizler şiddet olmayan bir dünyada yaşamak istiyoruz. Ayrılıkçı terör ne kadar karşı çıksa da biz birliğimizi koruyacağız. Başka ülkemiz yok. Azınlıkların haklarını kısıtlayanlar cezalandırılmalı. Bütün kültürlerin gelişimine katkı sağlanmalı.”

ZENGİNLERİ YOK EDEREK YANLIŞ YAPTIK
Rusya’nın bir dönem zenginleri yok ederek yanlış yaptığını kaydeden Medvedev, bunun resesyon ve durgunluğa yol açtığını ve gelişimi engellediğini söyledi. Mülkiyet hakkının dokunulmazlığının güvence altında olduğunu vurgulayan Medvedev, “1992’de yüzde 33,5’ları bulan yoksulluk sınırı, 2000’de yüzde 29’da 2009’da da yüzde 12,8’e kadar çekildi. Ancak küresel ekonomik kriz nedeni ile bu rakam yeniden yüzde 15’lere kadar çıktı. Şimdi üretimi teşvik etmeli, iş ücretlerinin artırılması ve sosyal destek sağlanması için çalışıyoruz. Ekonomik çeşitliliğin sağlanması da önceliklerimiz arasında” dedi.

Gül ve Medvedev’in konuşmalarını Rusya Parlamentosu alt kandı Duma Başkanı Boris Grizlov, ana muhalefet Komunist Parti lideri Genadi Zyuganov, Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski, hükümet üyeleri, uzmanlar ve çok sayıda basın mensubu izledi.