Mevlana’nın Hocası Seyyid Burhaneddin, Sempozyumla Tanıtılıyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ve Türk Kadınlar Derneği'nin (TÜRKKAD) ortaklaşa düzenlediği 'Dost'a Dost Olanlar' başlıklı Uluslararası Seyyid Burhaneddin Sempozyumu başladı.


Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumun ilk gün programına yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Sempozyumun açılışında ilk konuşmayı TÜRKKAD İstanbul Şubesi Başkanı Cemalnur Sargut yaptı. Seyyid Burhaneddin'in tasavvufun öncülerinden olduğunu ifade eden Sargut, "Seyyid Burhaneddin Mevlana'yı yetiştirmiş bir büyük sultandır." dedi.

ERÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Mehmet Zeki Duman ise Kayseri'de yetişmiş önemli şahsiyetler hakkında bilgiler aktararak, sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'ye teşekkür etti. ERÜ Rektörü Fahrettin Keleştemur ise, Seyyid Burhaneddin'in bu sempozyumla layıkıyla anılacağını kaydederek, "Kayseri'de hangi hayır taşını kaldırsanız altından belediye çıkar. Bu sempozyuma da Büyükşehir Belediyesi destek vermiştir. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Savruk da, Kayseri'nin ticaretteki başarısının yanında tarihte sahip olduğu bir başka unvanın da makarrı- ulema (alimler yatağı) olduğunu belirterek, "Özellikle Selçuklular döneminde şehirde ilmin gelişmesi ve ilim adamlarının çokluğu şehre bu unvanın verilmesine vesile olmuştur. Kayseri'de o dönem yaşayan büyük alimlerden ve tasavvuf tarihinin öncülerinden birisi de Seyyid Burhaneddin Hazretleri'dir." dedi.


"KAYSERİLİLER İÇİN AYRI BİR GURUR KAYNAĞI"
Seyyid Burhaneddin'in Mevlana'nın hocası olmasının Kayserililer için ayrı bir gurur kaynağı olduğunu kaydeden Savruk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak bir yandan şehrimizin ihtiyacı olan alt ve üstyapı hizmetlerini yerine getirirken bir yandan da Kayseri'yi geleceğe taşıyacak büyük ve önemli projelerin peşinde koşuyoruz. Gün be gün hayata geçirilen bu büyük proje ve yatırımların yanısıra şehirlerin sosyal ve kültürel hizmetlere de en az su kadar, yol kadar, park kadar ihtiyaç duyduğu gerçeğinden yola çıkarak çok çeşitli konularda kültür sanat etkinlikleri düzenliyoruz. Bunlara ilave olarak da geçmişten günümüze kadar adı Kayseri ile özdeşleşmiş tarihi şahsiyetleri önplana çıkartacak, tanınmasını sağlayacak, fikirlerini ve düşüncelerini yaygınlaştıracak programlara da imza atıyoruz. Ahi Evran Hazretleri, Mimar Sinan ve Seyyid Burhaneddin Hazretleri bu manada bizim için önem arzeden büyük şahsiyetlerdir. Birkaç yıldır uluslararası seviyede düzenlediğimiz Mimar Sinan'ı anma etkinliklerine şimdi de Seyyid Burhaneddin Sempozyumu'nu eklemiş bulunuyoruz."
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz da "Kayseri'yi sanatkarlık ruhuna erişmiş insanların bulunduğu bir merkez olarak görüyorum. Kayseri halen bu ruhu taşıyarak çok üst seviyelere ulaşmıştır." şeklinde konuştu.

Açılış töreninde ayrıca sempozyuma sağladığı katkılardan dolayı TÜRKKAD tarafından Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Mehmet Zeki Duman'a birer teşekkür plaketi verildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin plaketini Başkan Vekili Mehmet Savruk aldı.

İLK OTURUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumu Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz'ın başkanlığında başladı. Uluslararası Seyyid Burhaneddin Sempozyumu, hafta sonu da yurtiçinden ve yurtdışından önemli isimlerin sunumlarıyla sürecek.
Sempozyum kapsamında ayrıca Büyükşehir Belediyesi tarafından Seyyid Burhaneddin Mezarlığı yanına nakledilen Kalemkırdı Camii ile namazgahın açılışı da yapılacak. 1 Ekim Cumartesi günü öğle namazıyla birlikte yapılacak açılışın ardından da sempozyuma katılan yerli yabancı tüm davetliler tarafından Seyyid Burhaneddin Hazretleri'nin türbesi ziyaret edilecek. Sempozyum, 2 Ekim Pazar günü devam edecek oturumlar ve akşam Kadir Has Kongre Merkezi'nde düzenlenecek Ahmet Özhan konseri ile son bulacak. Ücretsiz olarak izlenebilecek konser, saat 20.30'da başlayacak.