Türkiye, Myanmar'daki Türk Askerlerinin Mezarlığını Şehitliğe Dönüştürecek

Türkiye'nin uluslararası arenadaki insani girişimlerine bir yenisi daha eklendi.

Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizlere esir düşen Myanmar'a götürüldükten sonra orada şehit olan Türk askerlerinin mezarlığı Türkiye tarafından restore edilerek şehitliğe dönüştürülecek.

Türkiye'nin uzun dönemdir talip olduğu mezarlığın restore edilmesi isteğini Myanmar Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin'ne iletildi. Birleşmiş Milletler (BM) 66. Genel Kurul çalışması için geldiği New York'ta Myanmarlı mevkidaşı ile ikili görüşme yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Japonya'nın bu ülkeye girmesi sonunda tahrip olan Türk mezarlığının restore edip şehitliğe dönüştürmek isteğini iletti. Türkiye özellikle Thayet-Muyo ile Meikhtila şehirlerinde bulunan şehit Türk askerlerinin mezarlıklarını restore etmek istiyor.

MYANMAR'LA İLK ÜST DÜZEY TEMAS
Davutoğlu mevkidaşına Türkiye'nin Myanmar büyükelçisini atadığını ve yakında da görevine başlayacağını bildirdi. Türkiye'nin Myanmar devleti ile bugüne kadar diplomatik bir ilişkisi bulunmuyordu. Ayrıca her iki ülke de tarihlerinde ilk defa birbirleri ile dışişleri bakanları düzeyinde ikili görüşme yaptı.

HOŞYAR ZEBARİ, DAVUTOĞLU'NA SURİYE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
BM'deki ikili görüşmelerini sürdüren Davutoğlu'nun, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile son günlerde artan terör saldırılarına karşı iki ülke arasındaki işbirliği konularını ele aldıkları öğrenildi. Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Zabari ayrıca Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin BM 66. Genel Kurul çalışmaları kapsamında Suriye ile doğrudan bir görüşmesi ise olmadı. Ancak gayriresmi olarak taraflar arasında temas sağlandığı iddia edildi.


TEMAS TRAFİĞİ ALMANYA İLE BAŞLADI
Bakan Davutoğlu bugün ikili görüşmelerine Alman mevkidaşı Guido Westerwelle ile başladı. Alman bakanı, Türkiye'ye davet eden Bakan Davutoğlu, kendisinin Bonn zirvesi öncesi İstanbul'da yapılacak Afganistan toplantısana katılmasını istedi. Bakan Westerwelle, Davutoğlu'nun davetine olumlu cevap vererek Ekim ayı sonunda Türkiye'ye geleceği sözünü verdi. Davutoğlu Alman Bakan ile Suriye, Kıbrıs müzakereleri, BM'deki Filistin konusu ile Doğu Akdeniz'deki gelişmeler hakkında görüştükleri öğrenildi. Alman Bakan Westerwelle, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Almanya ziyaretinin de çok iyi geçtiğini ve Almanya olarak bundan memnuniyet duyduklarını söyledi.


Pazartesi öğle saatlerine kadar ikili temasları arasında Davutoğlu'nun Azerbeycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile de görüştü. İki bakanın Kafkasya'daki durumu ele aldıkları öğrenildi.
Bakan Davutoğlu ikili görüşmeleri çerçevesinde ayrıca Makedonya ve Malezya dışişleri bakanları ile de bir araya geldi. Bakan Davutoğlu ayrıca BM 66. Genel Kurul Başkanı Nassir Abdulaziz Al-Nasser ve Arap Ligi Genel Sekreteri Nabil el-Araby ile de bir araya geldi.