Çin, Çevreyi Kirleten Pil Fabrikalarını Kapatıyor

Çin, ekonominin hızla gelişmesine paralel olarak son yıllarda artan çevre kirlenmesi karşısında radikal önlemler alma yoluna gidiyor.



Çin, ülkenin en gelişmiş şehri Şanghay’da aralarından ABD’ye de ait kurşun pil üreten fabrikasının da bulunduğu bir dizi tesisi çevre kirliliği endişesiyle kapattı. Söz konusu fabrikaların kapatılma kararı, yerel medyanın aralarında ABD’nin Fortune 500 şirketlerinden Johnson Controls’ün de bulunduğu 2 fabrikaya yakın oturan 32 çocuğun kanında aşırı kurşun tespit edildiği haberleri üzerine geldi.


Yetkiler bu fabrikaları geçen hafta kapattı. Ancak Şanghay Çevre Koruma Bürosu, Cuma günü yaptığı açıklamada, 17 fabrikadan 14’ünü düzeltme için kapattı. Bu konuda fazla detay verilmedi.


New York merkezli Johnson Controls, kapatmanın bu yılsonuna kadar süreceğini fakat fabrikalarının çocuklardaki yüksek kurşun miktarının sorumlusu olduğuna inanmadıklarını açıkladı.


Devlet kontrolünde Shanghai Daily gazetesi ise yetkililere dayanarak verdiği haberinde, kanlarında aşırı kurşun bulunan ve söz konusu 2 fabrikaya yakın oturan çocuk sayısının geçen hafta 25’ten 32’ye çıktığını ve testlerin bin 100 çocukta yapıldığını duyurdu.


32 çocukta yüksek kurşun tespit edildiği ve bulardan 15’inin hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.


Şanghay Çevre Bürosu, Johnson Controls fabrikasında yapılan ilk araştırmaya göre, bu fabrikanın içinde kurşun bulunan toz ve duman yaydığını geçen hafta bildirmişti.


İkinci fabrika ise Shanghai Xinmingyuan Auto Accessories Co. ve bu fabrika da uygun onay almadan kurşun kullanıyor.


Aşırı kurşun çocuklarda bodur büyüme ve zekâ geriliğine neden oluyor.


Bu yılbaşında doğudaki Zhejiang eyaletinde de aralarında 54’ü çocuk olmak üzere 172 kişinin kurşundan zehirlenmesi sonucu yüzlerce fabrikanın üretimi durdurulmuş 74 kişi tutuklanmıştı.


2009’da da Henan eyaletinde, yerel eritme tesisinin 1000 çocuğun kurşun zehirlenmesinde sorumlu olduğu belirlenmişti.