Almanya’da Ayrımcılığın En Az Yapıldığı Yer Yeşil Sahalar

Almanya`da kiralık ev tutarken, iş ararken ve birçok alanda yabancılara yapılan ayrımcılığın en az görüldüğü alan, yeşil sahalar.

Almanya’da Ayrımcılığın En Az Yapıldığı Yer Yeşil Sahalar
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necati Cerrahoğlu tarafından yapılan araştırmada, futbolda ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının bilinenin aksine çok daha düşük olduğu ortaya çıktı. Cerrahoğlu, ankete dayalı üç aylık çalışma sonunda ‘futbolda ayrımcılılık yapıldığı` konusunun abartıldığını belirtti.


Almanya’da futbolda ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının bilinenin aksine çok daha düşük olduğu ortaya çıktı. YÖK`ün desteğiyle Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı ve Futbolda Aktif Taraftarlar Birliği (FATAB) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necati Cerrahoğlu tarafından gerçekleştirilen ve üç ay süren araştırmanın sonuçları açıklandı.


Almanya’nın Köln, Duisburg, Münster, Lipstadt, Paderborn, Kassel, Berlin, Darmstadt, Heidelberg, Mannheim ve Frankfurt şehirlerinde yüz yüze görüşme ve ankete dayalı araştırmalarda Alman ve Türk öğretim üyeleri, öğretmenler, antrenörler, hakemler, kulüp başkanları ve yöneticiler, futbolcu menajerleri ve futbolcular gibi konunun tüm paydaşlarının katılımları yanı sıra sosyologlar, psikologlar, mühendisler, tıp hekimleri ve hukukçulardan oluşan, toplumu yönlendiren ve kanaat önderi pozisyonunda Türk sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin de görüşlerine yer verildi.
Araştırmanın sonuçlarını Cihan’a değerlendiren Cerrahoğlu, ırkçılık gibi sosyal bir hastalığın Almanya genelinde etkili mücadelelerle en alt seviyelere düşürüldüğünü, ayrımcılık ve aşağılama gibi toplumsal dokuyu rahatsız eden tavırlarda bölgelere göre farklı yaklaşımların halen söz konusu olduğunu söyledi. Almanya’da yabancı düşmanlığı konusunda da mevcut durumun Avrupa geneline göre iyi durumda olduğunu belirten Cerrahoğlu, ancak Norveç’te yaşanan trajediden dolayı tedirginlikleri arttırdığını, yine de tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiği kanaatinin hâkim olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.


Futbolda ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı konularında futbol kulüpleri yöneticilerin ve futbolcuların ilk müracaat ettikleri birimin Almanya Futbol Federasyonu (DFB) ve bağlı eyalet futbol federasyonları olduğunu tespit ettiklerini işaret eden Cerrahoğlu, bahse konu işlemlerde çalışmaları, şikâyetleri işleme koymak ve etkin şekilde takip edilmesinde genel anlamda güven oluşturduğunu aktardı.


Arzu edilmeyen ve rahatsız eden olayların arada meydana geldiğini ancak bunların münferit olduğuna işaret eden Cerrahoğlu, kurumsal anlamda gerekli tedbirler konusunda DFB ve bağlı birimlerin hassasiyet gösterildiği, buna rağmen seyrek de olsa gelişen olumsuzlukların toplumsal sorun olduğu ve bu konunun tüm toplum bilimcilerinin ortak sorumluluğunda olduğu ve mücadelenin konsensüs içerisinde yürütülmesi gerektiği sonuçlarının çıktığını belirtti.


BUNDESLİGA’DA 257 YABANCI KÖKENLİ FUTBOLCU FORMA GİYİYOR
Almanya Birinci Futbol Ligi’nde 18 takımın kadrosundaki toplam 517 futbolcunun 257’si yabancı kökenli oyuncudan oluşuyor . Bundesliga’da forma giyen oyuncuların yarıya yakını yabancı olması bu ligde yabancı düşmanlığının fazla olmadığın açık bir göstergesi. Bu sezon ligde umduğunu bulamayan ve son sırada yer alan Hamburg, 24 yabancı kökenli futbolcuyla başı çekiyor. 19’er futbolcuyla Hoffenheim, Wolfsburg ve Kaiserlautern Hamburg’u takip ediyor. En az yabancı kökenli ise 11’şer futbolcuyla Bayer Leverkusen ve Augsburg’da bulunuyor. Almanya 2. Ligi’nde de ekiplerin kadrosunda yer alan 432 futbolcudan 147’si yabancı kökenli.