Mahkum Yakınları Aihm’ye Gidebilir

Cezaevi nakil aracının yanması sonucu 5 tutuklu ve mahkumun yanarak hayatını kaybetmesi olayını, mahkum yakınları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımaya hazırlanıyor.

Mahkum Yakınları Aihm’ye Gidebilir
Olayda ölen Akif Karabalı’nın amcası Zihni Sayan, Türk adaletine güvendiklerini ancak gerekli sonucun çıkmaması halinde AİHM’de haklarını arayacaklarını söyledi.
Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde dün sabah yaşanan olayda, Van’dan İstanbul’a mahkum ve tutuklu taşıyan ring aracında yangın çıkmış ve olayda 5 kişi yaşamını kaybetmişti. Olayla ilgili Pınarbaşı Savcılığı’nın başlattığı soruşturma devam ediyor. Bulundukları kabinin kapısı açılamadığı için feci şekilde yanarak hayatını kaybeden kişilerin cenazeleri ise Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi morguna kaldırıldı. Ölen mahkum ve tutukluların yakınları ise, morg önünde cenazelerin kimlik tespitinin sonucunu bekliyor. Ölenlerden Akif Karabalı’nın amcası ve Eski Muş Haskay Belediye Başkanı Zihni Sayan, olayda ihmal olup olmadığının ortaya çıkartılmasını beklediklerini söyledi. Sayan, olayda ihmal olup olmadığı yönüyle ilgili savcılığın incelemesini beklediklerini belirterek, "Sonuç, Bakanlığın yapacağı çalışmalar ve arabayı üreten fabrikanın yapacağı incelemeler ile olay içinde yer alan rütbeli ve askerlerin ifadeleri sonucunda ortaya çıkacaktır. Akif Karabalı benim yeğenim. Olayda ölen diğerleri de benim kardeşim. Hepimiz insanız. Hepimiz bu ülkenin aslı unsuruyuz, vatandaşıyız. Bu ülke bizim. Vatan bizim ve insanlar bizim. Ancak bu insanların bu şekilde nakledilmeleri, günlerce o aracın içinde kalması –mesela benim yeğenim İstanbul’a gönderilmeden önce alınmış ve oralarda 1-2 gün bekletilmiş- uygun değil. Bir insan 2 gün aynı aracın içinde nasıl bekletilir?" şeklinde konuştu.

Adalet Bakanlığı, savcılık ve yetkili birimler tarafından yapılan çalışmanın neticesini bekleyeceklerini ifade eden Sayan, "Olayda ihmal var mı yok mu, varsa hangi boyuttadır bunların takipçisi olacağız. Gerekirse, ben Türkiye Cumhuriyeti adaletine güveniyorum. Ancak gerekli sonucu almazsak ve en ufak bir şüphe görürsek bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar götürme kararlılığımızda olduğumuzu bakanlık ve yetkililer bilsin." diye konuştu. Yanmasını istemedikleri bir olayın meydana geldiğini de belirten Sayan, bundan herkesin dersler çıkarması gerektiğini kaydetti.