Birleştirilen İnternet Andıcı Davasında İlk Duruşma Bugün

Islak imzalı belge davasıyla birleştirilen İnternet andıcı davasının birleşmeden kararından sonraki ilk duruşması bugün görülüyor.

22 sanıklı davada 14 sanık hakkında yakalama kararı verilmiş, bu sanıklardan teslim olan 11'i tutuklanmıştı. Sanıklar Orgeneral Nusret Taşdeler, Tümgeneral Mustafa Bakacı ve Albay İlker Ziya Göktaş hakkındaki yakalama kararları ise, sanıklar teslim olmadıkları için tutuklamaya çevrilemedi. Öte yandan, hakkında yakalama kararı bulunan 3 sanıktan Albay İlker Ziya Göktaş'ın da teslim olmak için davanın görüleceği Silivri Cezaevi bitişiğindeki duruşma salonuna geldiği öğrenildi.
Orgeneral Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında askeri müdahale oluşturmak amacıyla internet siteleri vasıtasıyla kara propaganda yaparak, cebir ve şiddet ile hükumetin, görevini tamamen ye de kısmen yapmasına engel olduğu, örgüt kurmak, örgüt yöneticisi olmak ve örgüt üyesi olmakla suçlamasıyla dava açılmıştı. Dava, Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 7 sanıklı 'ıslak imzalı belge' davasıyla birleştirilmesi talebiyle davayı gören İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti. 8 Ağustos 2011 tarihinde davayı kabul eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, birleştirme kararını kabul ettiği gibi 22 tutuksuz sanıktan Orgeneral Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında yakalama kararı vermişti.

Eğitim Doktrin Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Korgeneraller İsmail Hakkı Pekin, Mehmet Eröz, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun da aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında "darbeye teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. 22 kişinin tamamı hakkında TCK'nın 312. maddesine göre, Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Mehmet Eröz, Mustafa Bakıcı, Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Fuat Selvi, Ziya İlker Göktaş, Hulusi Gülbahar, Cemal Gökçeoğlu, Sedat Özüer, İsmail Hakkı Pekin ve Alaattin Sevim'in ayrıca 'Terör örgütü yöneticisi olmak' suçundan 15 ile 22,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. YAŞ kararıyla Eğitim ve Doktrin Komutanlığına atanan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Tümgeneral Mustafa Bakacı ve Albay İlker Ziya Göktaş hakkında devam eden yakalama kararları ise teslim olmadıkları ve yakalanamadıkları için tutuklamaya çevrilemedi.

28 Haziran 2010 tarihinde başlanan ve 22 oturumu gerçekleştirilen Albay Dursun Çiçek'in ıslak imzasının bulunduğu iddia edilen 7 sanıklı dava ise, bugünden itibaren İnternet andıcı davasıyla birlikte görülecek. Firari sanık Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan'ın kırmızı bülten ile arandığı davada Albay Dursun Çiçek, Avukat Serdar Öztürk ile eski Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yıldırım tutuklu bulunuyor. Dalan'ın matbaa ve çeşitli işlerini yapan İlhami Ümit Handan ve eski MİT İstanbul Bölge Müdürü Özer Yılmaz ise davada tutuksuz yargılanıyor. Tanık dinlenme aşamasına gelinen Islak İmza davasında gizli tanık Munzur ve gizli tanık Efe'nin ifadeleri alındı. Mahkeme, 2 Ağustos 2011'deki ara kararında gizli tanık Ethem'in duruşmada hazır edilmesine karar vermişti. Ancak bugünkü duruşmada İnternet andıcı davası sanıklarının kimlik tespitlerinin yapılması ve iddianamenin okunması bekleniyor.

Birleştirme kararından sonra İnternet andıcı davasının hakkında yakalama kararı bulunan sanıklarının tutuklamalarına ilişkin ara celseler nedeniyle görülen duruşma sayısı 22 yerine 31 olarak kayıtlara geçti. Bugün 32. celsesi yapılacak davanın, birleştirme kararı sonrası 29 sanık ile ilk duruşmasının yapılması bekleniyor.
Öte yandan, hakkında yakalama kararı bulunan 3 sanıktan Albay İlker Ziya Göktaş'ın da teslim olmak için davanın görüleceği Silivri Cezaevi bitişiğindeki duruşma salonuna geldiği öğrenildi. Duruşmanın başlaması ile birlikte Göktaş, hakkındaki yakalama kararının değerlendirilmesi bekleniyor.