Norveç’teki Azeriler, Urmiye Gölü’nün Kurumaya Terk Edilişini Protesto Etti

Norveç'te yaşayan Güney Azerbaycanlılar, İran’ın kurumaya terk edildiği iddia edilen Urmiye Gölü’ne karşı tutumunu protesto etti.

Norveç’teki Azeriler, Urmiye Gölü’nün Kurumaya Terk Edilişini Protesto Etti
Norveç Çevre Bakanlığı binasının önünden toplanan bir grup Azeri, daha sonra İran’ın Norveç Büyükelçiliği’nin önüne doğru yürüyüşe geçti.
5 bin 200 km2’lik yüzeyi ile İran’ın en büyük gölü olan Urmiye’nin suyunun neredeyse yüzde 60’ının kuruduğunu belirten protestocular, gölün kurtarılması için İran’dan, gölü besleyen bütün nehirler üzerine kurulmuş barajlardaki suyun derhal bırakılmasını istedi.

Konuyla ilgili basına bilgi veren Azeri Sanatçı ve aktivist Tebrizli Memmed Rza, önlem alınmaması durumunda, Azerbaycan Türklerin etrafında yaşadığı gölün birkaç yıl içinde tuzlu bir kara parçasına dönüşeceğini belirterek, İran rejiminin Güney Azerbaycan Türklerine uyguladığı politika nedeniyle bölgede büyük bir doğal kaynak olan dünyanın ikinci büyük tuzlu gölünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.


Urmiye gölünün ekolojik yapısı içerisinde yüzlerce çeşit bitki, kuş, balık ve çeşitli minerallerin kayıt altına alındığını belirten Rza, “Bu özellikleri ile dünyadaki nadir göllerden bir tanesidir. Ancak buraya dökülen Nazlıçay, Acıçay, Sofuçay ve Tatovuçay nehirlerinin üzerinde yapılan barajlardan dolayı çevre ve iklim açısından çok önemli bir yere sahip olan bu göl, İran rejiminin planlı tutumundan dolayı hızlı bir şekilde tuzlu bir kara parçasına dönüşmektedir” dedi.

İran rejiminin planlı bir şekilde Azerbaycan Türklerine karşı imha politikası yürüttüğünü ileri süren Azeri Sanatçı Rza, bu politikanın bir sonucu olarak bölgenin en önemli tabii varlıklarından birisi olan gölün kurumaya terk edildiğini iddia etti.

Rza, gölün kurutulmasına karşı Güney Azerbaycan’ın bütün şehirlerinde mitingler ve protesto gösterileri düzenlendiğini belirterek, “Bu gösterilerde rejimin kullandığı aşırı güç ve şiddeti kınıyoruz. Bu protestolarda tutuklananların hemen bırakılmasını ve rejimin anti-Türk politikalarına son vermesini talep ediyoruz.” diye konuştu.