Kamboçya Ticaret Bakanı: Türk Okulundan Çok Memnunuz, İşadamlarını Bekliyoruz

Kamboçya Ticaret Bakanı Cham Prasidh, ülkesinde Zaman International School adıyla faaliyet gösteren Türk okullarından övgüyle bahbetti.

Kamboçya Ticaret Bakanı: Türk Okulundan Çok Memnunuz, İşadamlarını Bekliyoruz
Bu yatırımın diğer Türk işadamlarına örnek olmasını isteyen Prasidh, "Zaman, Kamboçya’da yatırım yapan ilk Türk firması ve bizim için çok önemli. Geleceğin işadamlarını yetiştiriyor. Kamboçya’daki en iyi eğitim kurumu. Diğer üniversitelerden çok daha yüksek kalitede eğitim veriyor. Zaman Uluslararası Okulu ve Üniversitesi’nin Kamboçya’daki başarısı Türk işadamlarına örnek olsun. Türkiye’den diğer alanlarda yatırım yapmak üzere de işadamları bekliyoruz." dedi.
İzmir Fuarı`na katılmak üzere Türkiye`ye gelen Kamboçya Ticaret Bakanı Cham Prasidh, bir dizi ziyarette bulunmak amacıyla İstanbul`a geldi. İki ülkenin ticari anlamda önemli paydalarda buluştuğuna işaret eden Prasidh, "Biz AB’ye gümrüksüz mal satıyoruz. Türkiye de Gümrük Birliği üyesi ve AB’ye üye olmak istiyor. Ayrıca dünyanın büyük ekonomilerinden biri olma yolunda. Ortak iş yapabiliriz." diyerek işadamlarına ülkesine yatırım çağrısında bulundu.
Türkiye ile ilişkilerimini hızla ilerletmek istediklerini, bu çerçevede ortak pazar konumundaki Avrupa üzerinden önemli işbirlikleri yapılabileceğini vurgulayan Kamboçya Ticaret Bakanı Prasidh, "İşadamlarımızı Türkiye ile işbirliği konusunda destekleyeceğiz.
Aynı zamanda Türkiye bizim üretimimiz için iyi bir yer. Gerek nüfusu ve alım gücü bakımından hızla büyüyen bir ülke. Geçen sene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ülkemizi ziyaret etti. Önemli görüşmeler yaptık. İki ülke olarak değişik alanlardaki işbirliğimizi artıracağız. İşadamları ve özel sektör için teknik alt yapıyı hazır hale getirmek istiyoruz ki daha rahat ticaret ve yatırım yapabilsinler." diye konuştu.

"ÜLKEMİZDEKİ TÜRK OKULU BİR BAŞARI HİKAYESİ"
Kamboçya Ticaret Bakanı Cham Prasidh, Kamboçya`daki en önemli Türk yatırımının bir eğitim projesi olduğuna işaret ederek, söz konusu yatırımdan duyduğu memnuniyeti, "Zaman International School, bizim en önemli ihtiyaçlarımızdan birine, eğitim sektörüne yatırım yaptı. Küçük bir okulla başlayan bu kurumlar şimdi üniversitesi de olan çok büyük bir alana ulaştı. Türkiye`ye olan gezimde bu firmanın temsilcisi olan arkadaşları da getirdim ki Türk işadamları ile biraraya geldimde bir başarı hikayesi olarak bu arkadaşlarımızı görsünler ve küçük bir sermaye ve küçük bir mekanla başlanılan bir yerin nasıl büyük bir yatırım haline geldiğini görsünler istedim." şeklinde ifade etti.
Kamboçya`nın gelişmeye başlayan bir ekonomi olduğunu, özellikle teknik altyapıya ihtiyaç duyduklarını anlatan Prasidh, hammadde bakımından zengin bir ülke olduklarını kaydetti. Özellikle lastik ve araba sektörü için kıymetli olan kauçuğa sahip olduklarını, Türkiye`den de bu alanda teknolojik yatırım beklediklerini dile getiren Prasidh, şöyle konuştu:
"Hammadde olarak biz zenginiz. Türkiye`nin de teknolojik olarak bu konuda yeterli olduğunu görüyorum. Biraraya gelip dünyaya bu konuda farklı ürünler sunabileceğimizi görüyorum. Tabi bu arada ülkemizde teknik kapasitesi yüksek ve bilgi sahibi insanların yetişmesi lazım. Bu noktada Ali Kökten beye teşekkür ediyorum. Okulları sayesinde bu nesli yetiştiriyoruz. Son yıllarda uluslararası yarışmalarda ülkemizi başarıyla temsil ediyorlar. Birincilik ve altın madalyalanı bu Türk okulları, Zaman okulları getirdi. Bundan dolayı, bu eğitim yatırımlarından dolayı Türkiye`ye ve Türk halkına müteşekkiriz. Bunların artmasını istiyoruz. Çünkü Kamboçya`nın geleceğine yatırım eğitim yatırımlarıdır. Özellikle de Türk ticaret erbabını bir kaç noktada yatırıma teşvik etmek istiyoruz. Bunlar işgücü yoğun sektörler. Tekstil, deri, bayan giyimi, ayakkabı alanlarında Kamboçya`da üretim yapılabilir. Ayrıca elektrikli ev aletleri ve teknolojik yatırımlar konusunda da Türk işadamlarını davet ediyoruz. Yakın ve çevremizdeki ülkelerde göremeyeceğiniz teşvikleri vermeye hazırız. Kamboçya`da yüzde 100 kendi sermayenizle kendi şirketinize sahip olabilirsiniz. Bu firmalarla ithalat ve ihracat yapma yetkisini de sahip olabilirsiniz. Ama Güneydoğu Asya`da bu imkanlara bir çok ülkede sahip olamayabilirsiniz. Onlar sizi yerel ortaklarla çalıştırmak isterler. Ama Kamboçya şu an bütün imkanlarıyla Türk müteşebbislerini beklemekte."