İsrail Büyükelçiliği'ne saldırı: 448 yaralı

Mısır'da protestocular başkent Kahire'deki İsrail Büyükelçiliğine girdi. Büyükelçilikteki bazı evrakları ele geçirerek tahrip eden protestocular ile polis arasında çıkan çatışmada 448 kişi yaralandı.

İsrail Büyükelçiliği'ne saldırı: 448 yaralı
İsrail'in Kahire Büyükelçiliğini dün öğle saatlerinden itibaren ablukaya alan Mısırlı protestocular, büyükelçiliğe girerek İbranice, Arapça ve İngilizce olmak üzere çok sayıda evrakı ele geçirdi. Elçilik önünde protestocular ile asker arasında savaşı aratmayan çatışmalar yaşandı.

Mısır Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre İsrail Büyükelçiliği önünde asker ile göstericiler arasında meydana gelen çatışmalarda yaralanan göstericiler, başkent Kahire'deki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Askerlerin, sayısı 10 bine ulaşan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı. Büyükelçilik önünde güvenliği sağlayan polise ait 2 araç da protestocular tarafından yakıldı.

İsrail Büyükelçiliğine girerek çok sayıda evrakı ele geçirdiklerini iddia eden bazı protestocular, elçilik içinden çektikleri cep telefonu görüntülerini de gazetecilere gösterdiler.

İsrail Büyükelçiliği'ne saldırı: 448 yaralı

"Erdoğan'ı bekliyoruz"

Kahire’deki İsrail Büyükelçiliği önündeki göstericiler arasında Başbakan Erdoğan’ın posterlerini taşıyanların da olduğu belirtildi. Bir göstericinin “Erdoğan’ın İsrail politikasını destekliyoruz, Mısır’ın da Türkiye gibi İsrail Büyükelçisi’ni kovmasını istiyoruz. Başbakan Erdoğan’ı destekliyoruz ve ziyaretini dört gözle bekliyoruz” dediği bildirildi.

Ele geçirdikleri evrakları gösteren bir grup gösterici,''İçeriden çok sayıda doküman elde ettik. Göstericiler ayrıca elde ettikleri dokümanların İbranice, Arapça ve İngilizce olduğunu söylediler.

Elçilikten ele geçirildiği iddia edilen belgeler arasında, banka dekontları, kesilmiş gazete kupürleri ve bazı İsrail düşünce kuruluşlarına ait dokümanlar bulunuyor.

Mısır ile İsrail arasındaki diplomatik kriz geçen ay İsrail'in Eliyat kenti yakınlarında bir konvoya düzenlenen saldırının ardından İsrail ordusunun Mısırlı 5 askeri öldürmesi ile başladı. İsrail, olayın ardından ''Üzgün olduğunu'' açıkladı ve sözlü özür dilemesine rağmen resmi olarak özür dilemedi.

İsrail Büyükelçisi'nin sınır dışı edilmesini talep eden protestocular, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmesini veya en alt düzeye indirmesini istiyorlar.

El Cezire: Olaylarda bir kişi kalp krizinden öldü

Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliği'ne girmesi ile başlayan olaylarda bir kişinin kalp krizinden öldüğü bildirildi. Katar'ın El Cezire televizyonuna göre, 65 yaşındaki bir protestocu elçilik önündeki olaylar sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

İsrail Büyükelçisi Mısır'dan ayrıldı


İsrail'in Mısır büyükelçisinin ülkeden ayrıldığı bildirildi.

Mısır Devlet televizyonu ve El Arabiya uydu kanalı şiddet ve öfke dolu bir günün ardından İsrail Büyükelçisi'nin Mısır'dan ayrıldığı haberini verdi.

Mısır Devlet televizyonu haberinde büyükelçi, ailesi ve büyükelçilik çalışanlarının İsrail'e ait bir uçakla ülkeden ayrıldıklarını belirtti.

Mısır kabinesinde kriz toplantısı


Mısır Başbakanı İsam Şerif'in Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliği'ne girmesiyle ilgili olarak kabineyi kriz toplantısına çağırdığı bildirildi.

Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliği'ne girmesi üzerine İçişleri Bakanlığının da polisi alarm durumuna geçirdiği ve tüm izinleri iptal ettiği açıklandı.

Polis ile İsrail Büyükelçiliği'ne girmeye çalışan göstericiler arasında çıkan çatışmalarda yüzlerce kişinin yaralandığı, polisin göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtığı ve göz yaşartıcı bomba kullandığı kaydedildi.