Afganistan'da Muhalifler Hükümetle Diyalog Arıyor

Afganistan'da muhalefet ile hükümet arasındaki buzları eritecek yeni bir adım atılıyor.

Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenecek Afganistan Zirvesi öncesi Hizbi İslami Partisi'nin temsilcisinin başkent Kabil'e gelerek, hükümet yetkilileri ve Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşme talebinde bulunması dikkat çekti.

Afganistan'da 30 yıldır faaliyet gösteren ve hükümetle uzun zamandır arası açık olan Hizbi İslami Partisi'nden şaşırtıcı bir hamle geldi. Partiyi temsilen bir heyetle birlikte başkent Kabil'e gelen Kutbudin Hilal'in Afgan hükümeti ve Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşmesi bekleniyor. Muhalefet ve hükümet arasındaki buzları eritmesi beklenen bu görüşmenin yılsonunda Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenecek Afganistan Zirvesi öncesinde gerçekleştirilecek olması tüm dikkatleri bu görüşmeye çekti.

Hizbi İslami Partisi'nin temsilcileri ile hükümet arasındaki görüşmelerde ABD'nin Afganistan üzerindeki rolü ve gelecekteki stratejileri konularının ele alınması planlanıyor. Bu arada parti temsilcisi Hilal'in, ABD ile olan ilişkiler konusunda hükümet temsilcilerinden bilgi almasının dışında Bonn'da düzenlenecek zirveye de parti olarak katılım göstermeyi planladıklarını açıklaması bekleniyor.

Öte yandan, 11 Eylül Saldırıları'nın ardından 2001 yılında Afganistan'a düzenlenen operasyon neticesinde Taliban yönetiminin devrilmesinden sonra başlayan süreç yine Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Afganistan Zirvesi'nde şekillendirilmişti. Söz konusu zirvede alınan kararların ardından geçici hükümet göreve başlamış ancak karşısında başta Taliban olmak üzere aralarında Hizbi İslami Partisi'nin de bulunduğu muhalifleri bulmuştu. Bu nedenle Hizbi İslami Partisi'nin atmış olduğu bu adım oldukça önemtaşıyor.
Kaynak: İHA