Davutoğlu, Güney Afrika’da Nizamiye Külliyesi’ni Ziyaret Etti

Güney Afrikalı mevkidaşının davetiyle Somali’den Güney Afrika’ya geçen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Johannesburg şehrinde yapımı devam eden Nizamiye Külliyesi’ni ziyaret etti.

Davutoğlu, Güney Afrika’da Nizamiye Külliyesi’ni Ziyaret Etti
Johannesburg ve Pretoria yaşayan onlarca Türk gurbetçi Davutoğlu’nu külliyenin girişinde karşıladı.

Somali’den Güney Afrika’ya gelen Ahmet Davutoğlu, dün sabah saatlerinde Güney Afrika Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kgalema Motlanthe ve ardından mevkidaşı Maite Nkoana-Mashabane ile görüşmüştü. Davutoğlu’nu akşam saatlerinde Güney Afrika Devlet Başkanı Jacop Zuma da kabul etmişti.

Güney Afrika ile ilişkilerde yeni bir döneme girildiğinin sinyallerini veren Davutoğlu, yoğun programı arasında Güney Afrika’daki Türk toplumuyla bir araya gelmeyi ihmal etmedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan çıkan Davutoğlu soluğu Johannesburg’taki Nizamiye Külliyesi’nde aldı. Ramazan ayını ülkelerinden 10 bin km uzakta yaşayan her yaştan Türk, Davutoğlu’nun Nizamiye’ye gelişiyle büyük bir heyecan yaşadı. Davutoğlu ve eşi gezi esnasında gurbetçilerle bol bol sohbet ederek, Ramazan’ların kutladı. Davutoğlu ve heyetine Nizamiye’yi hakkında bilgi veren işadamı Ali Katırcıoğlu’nun çok duygulu olduğu gözlendi.


Davutoğlu ve beraberindeki heyet Nizamiye Külliyesi içinde yer alan Selimiye’nin ikizi Nizamiye Camisi ile Nizamiye Kliniği ve Türk çarşısı hakkında vakıf yetkililerinden bilgi aldı.

Davutoğlu, Nizamiye’nin dev kubbesini görünce, “Osmanlı Güney Afrika’ya 130 yıl önce Ebubekir Efendi’yi göndermiş. Geçen zaman içindeki en büyük olay bu eserin buraya yapılması olmuş.” sözleriyle heyecanını dile getirdi.

Davutoğlu, külliye ziyareti çıkışında Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada, “Güney Afrika’ya yaptığımız resmi ziyaretimiz sonunda vatandaşlarımızla görüşmekten ve bu eseri görmekten büyük mutluluk duydum. Bizim milletimiz fedakar ve geleceğe eser bırakmayı gelenek haline getirmiş bir millet. Bu fedakarlığın güzel bir örneği olan Ali Katırcıoğlu’yla burada beraber olduk. Ali Bey’in gayretleriyle Mimar Sinan’ın muhteşem eseri Selimiye’nin bir güzel modeli Johannesburg’ta inşa edilmiş. Buradaki vatandaşlarımız için, Türkiye için büyük bir gurur vesilesi.” dedi.

Davutoğlu ve beraberindeki heyet Nizamiye’den alkışlarla uğurlandı.