İzmir ‘Ab Rüzgarı‘ Projesiyle En Başarılı 25 İl Arasında Yer Aldı

Avrupa Birliği (AB) ve Dış ilişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)‘nın da ortak olduğu "AB Rüzgarı" projesiyle İzmir, proje sunan 79 ilden en başarılı 25‘i arasında yer aldı.

Avrupa Birliği (AB) ve Dış ilişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)‘nın da ortak olduğu "AB Rüzgarı" projesiyle İzmir, proje sunan 79 ilden en başarılı 25‘i arasında yer aldı. Toplam bütçesi 121 milyon 573 TL olan projenin yüzde 29‘luk eşfinansmanı, proje ortağı İZKA tarafından karşılanacak. Diğer ortaklar ise Dokuz Eylül ve Yaşar üniversiteleri.

AB Genel Sekreterliği‘nce açılan, "İllerimiz AB‘ye Hazırlanıyor" teklif çağrısı kapsamında hibe almaya hak kazanan "İzmir‘de AB Rüzgarı" isimli projenin açılış toplantısı, Vali Cahit Kıraç‘ın katılımıyla 6 Temmuz 2011 Çarşamba günü vilayet binasında yapılacak. Toplantıya İzmir İl AB Daimi Temas Noktası Ahmet Önal, AB Genel Sekreterliği Proje Uygulama Birimi Başkanı Bülent Özcan, İZKA Genel Sekreteri Dr. Ergüder Can, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları da katılacak.

Proje faaliyetleri İçişleri Bakanı Osman Güneş, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Genel Sekreter Vekili Büyükelçi M.Haluk Ilıcak, kazanan illerin valileri ve AB il daimi temas noktalarının katılımıyla 21 Haziran 2011‘de Ankara Vilayetler Evi‘nde düzenlenen imza töreniyle başlamıştı. Törene, İzmir Valiliği adına Önal katılmıştı.

Projeyle kamuoyunun AB süreci konusunda bilgilendirilmesi yoluyla İzmir ilinin AB fon ve mali kaynaklarından azami ölçüde yararlanmasına ve AB‘ye katılım sürecine yönelik çalışmalarla ilgili yerel düzeyde idari kapasitenin geliştirilmesine katkı hedefleniyor. Proje kapsamında ildeki kamu kurum ve kuruluşlarının, kaymakamlıkların, belediyelerin, sanayi ve ticaret odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının AB ofislerinde görevli personele Dokuz Eylül, Yaşar ve Orta Doğu Teknik üniversitelerinde görevli akademisyenler tarafından AB temel eğitimleri verilecek. Ardından proje hazırlama ve eğiticilerin eğitimlerini alacak olan ofis personeli, kendi kurumları adına proje hazırlayabilir hale gelecek, ilçelerinde proje yazma ve yürütme konusunda yerel kurum ve ilgililere yönlendirme ve destek hizmeti verebilecek. Proje süresince bilgilendirme ve eğitim faaliyetlerinden toplam 500 kişi yararlanma imkanı bulacak. İzmir Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi personeliyle çevre illerden Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Denizli, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak valilikleri AB ofisleri personeline yönelik olarak "Eğiticilerin Eğitimi" programı düzenlenecek. Böylece bu illerin AB ofislerinin kurumsal kapasitesinin geliştirilmesine ve bölgedeki iller arasında işbirliğinin arttırılmasına katkıda bulunulacak.

Proje faaliyetlerinin ve hibe çağrılarının duyurulması ve iyi proje örneklerinin paylaşılması amacıyla oluşturulacak "Projem İzmir" internet sitesinin yanısıra "Projem İzmir" kitabı ve online proje veritabanı altyapısıyla İzmir‘de bugüne kadar yürütülmüş AB projelerinin envanteri çıkarılarak proje örneklerinin kamuoyuyla paylaşılması sağlanacak.