Acı Su Ve Çamurda Şifa Arayanlar Zile’Ye Akın Ediyor

Kayseri’nin Develi ilçesi Zile kasabasında bulunan şifalı Acısu Kaplıcaları’na olan ilgi her geçen gün artıyor. Türkiye’nin faklı illerinden gelen yüzlerce kişi kurdukları çadırlarda konaklarken, şifalı sulardan içip çamur banyosu yaparak hastalıklarına deva arıyor.

Kayseri’nin Develi ilçesi Zile kasabasında bulunan şifalı Acısu Kaplıcaları’na olan ilgi her geçen gün artıyor. Türkiye’nin faklı illerinden gelen yüzlerce kişi kurdukları çadırlarda konaklarken, şifalı sulardan içip çamur banyosu yaparak hastalıklarına deva arıyor.

        Zile kasabasında bulunan şifalı Acısu Kaplıcaları’nda sezonun açılmasıyla birlikte insanlar akın etmeye başladı. Acı su ve çamurun nörolojik, kronik hastalıklar, kalp damar, staz ülserin, cilt ve vönüz dolaşım hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Toplanan kükürtlü toprak, acı su ile sulandırılarak çamur haline getiriliyor. Vücuda sürülen bu çamurun cilt hastalıklarına iyi geldiği ifade ediliyor.

        İstanbul’dan gelen Hasan Özkan, kükürtlü toprak toplayarak yapacağı çamur banyosunu titizlikle hazırlıyor. Hasan Özkan, “Kil çamurunun insan vücudunda bir takım dış etkilere, yaralara iyi geldiği söylenir. Deri üzerine sürüldüğü zaman yara ve lekelerin kapanmasına faydalı olan bir çamur. Yıllardır da kullanılmaktadır. Şimdi ben burada bu toprağı topluyorum ve suda erittikten sonra da vücuduma sürüyorum. Yarım saat vücudumda kaldıktan sonra duş alıyorum. Böylece vücudumda bir dinçlik hissediyorum.” dedi. Özkan, çamuru sürdükten 15 dakikaya kadar beklettiğini ifade etti.

        Mustafa Şaka da 20 – 25 senedir Zile’ye geldiğini ve çamur banyosu yaptığını söyledi. Şaka, “Romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları ve sivilceler için burası çok tercih edilmekte. Şeker hastaları burayı tercih etmekte ve bu şifadan yararlanıyor. Ben de rahatlıyorum.” diye belirtti.

        Adana’dan gelen Cuma Karataş, eşinin içmeceler sayesinde şifa bulduğunu aktardı. Karataş, “Burada bu kükürtlü suyu içerek akciğer hastalıklarına, mide hastalıklarına ve bağırsak rahatsızlıklarına şifa oluyor. Benim hanımım hastaydı, doktora götürdüm, doktor hiçbir çaresi yok dedi. Şifası bu şifalı su oldu.” ifadesini kullandı.

        Mersinli Adviye Deveci ise 25 senedir Zile’ye geldiğini belirterek, içmeceler sayesinde ameliyat olmaktan kurtulduğunu anlattı: “Midemden çok rahatsızdım ve ameliyat olacaktım. Buraya bir tavsiye üzerine geldim. Doktora tekrar gittiğimde durumumun iyi olduğunu söyledi. Her sene buraya gelirim ve ameliyat olmaktan kurtuldum.”

        Acısu içerek sigarayı bırakanlar da var. 35 yıllık tiryaki Ali Taşkın, içmeceye gelerek sigara içmeye son verdiğinden bahsetti: “Arkadaşlarım tavsiyesiyle geldim buraya. 35 yıldır sigara içen biriyim. Buraya gelip bu suyu içince sigarayı aynı gün içerinde bıraktım ve bir daha elime almadım. Artık içmiyorum.”

        Zile Acısu Kaplıcalarını, Sağlık Bakanlığı da şifalı sular grubunda değerlendirerek, 2000 yılında onay vermişti.