Çin’İn 9‘Uncu Beidou Navigasyon Uydusu Fırlatıldı

Çin‘in Beidou Navigasyon Sisteminin 9.

Çin‘in Beidou Navigasyon Sisteminin 9. Uydusu, navigasyon ve konumlandırma ağı programı çerçevesinde fırlatıldı. Çin yerel medyasındaki haberlerde, mekiğin ülkenin kuzeybatısındaki Sıchuan eyaletindeki Xichang Uydu Fırlatma Merkezinden Uzun Yürüyüş-3A tipi taşıyıcı roketlerle sabaha karşı yerel saatle 05.44’de fırlatıldığı bildirildi. Gönderilen mekiğin yörüngesüne başarılı bir şekilde oturduğu belirtildi.

    Haberlere göre, önümüzdeki yılın sonuna kadar birkaç konum belirleme uydusunun katılımıyla tamamlanacak olan Beidou Navigasyon Sistemi, hizmet kalitesi ve kapsama alanı gibi alanlarda büyük ilerleme kaydedeceği ifade edildi.

    Çin, 2000 yılında küresel konumlandırma sistemlerinde ABD‘ye olan bağımlılığı kırmak için kendi uydu konumlandırma ağını kurmaya başlamıştı. İlk olarak 2000-2003 yıllarında gönderdiği üç uzay aracıyla kendi bölgesel navigasyon sistemini oluşturmuştu.

    2020 yılına kadar uydu sayısı 30‘u aşacak olan Beidou sisteminin, konum belirleme, yönlendirme ve zaman belirleme gibi doğruluk düzeyi yüksek ve güvenilir hizmetleri bütün dünyaya sunması hedefleniyor.