Imf Türkiye Temsilcisi Mark Lewis Denizli‘de

Pamukkale Üniversitesi tarafından bu yıl 10‘uncusu düzenlenen Ekonomi Yaz Seminerleri‘ne (EYS) katılan IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis, finansal istikrara bakıldığında Türkiye‘de riskin arttığını söyledi.

Imf Türkiye Temsilcisi Mark Lewis Denizli‘de
Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi‘nde düzenlenen seminere, Denizli Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, PAÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof.Dr. Ercan Uygur, Alabama Üniversitesi‘nden Prof.Dr. Walter Enders ve davetliler katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan PAÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, "PAÜ‘nün markası olmuş ekonomi yaz seminerleri. Akademide 10 yılların çok önemi var. Bunu marka haline getirenlere teşekkür ederim. EYS bundan sonra uluslararası standartlarda yapılması gerektiğini düşünerek bugünlere geldik. Bundan sonra bunu 1. Uluslararası Yaz Semineri olarak başlatabiliriz" dedi.

Türkiye Ekonomi Kurumu (TEK) Başkanı Prof.Dr.Ercan Uygur ise EYS‘nin bundan 10 yıl önce başlarken önemli belirsizlikler olduğunu belirterek şunları söyledi: "Acaba devam eder mi belirsizliği vardı. Başarılı olur mu diye düşünülüyordu. Bu sorular altında program başladı ve TEK olarak bunun başarılı olması için elimizden geldiğince katkıda bulunduk. Manevi katkı ağırlıklı destek verdik. Bu programı başlatma kararı önemliydi. Bir cesaret işiydi. TEK olarak sadece benzer programlara da destek vermeye

çalışıyoruz. TEK‘in kuruluşu amaçları arasında bu var. TEK Türkiye‘de iktisadın bir bilim olarak yayılmasına, ortalama vatandaşa da ulaşmasına ulaşması için kurulmuş bir kurumdur."

Alabama Üniversitesi‘nden Prof.Dr. Walter Enders da dünyada gıda fiyatlarının seyir analizi ile ilgili bir konuşma yaptı. Gıda fiyatları ile ilgili yapılan bu çalışmada temel emtia fiyatlarındaki son 50- yıllık gelişimin analiz edildiğini belirten Prof.Dr.Enders, şöyle konuştu: "Araştırma 2000 yılların ortalarından beri emtia fiyatlarından meydana gelen değişime özel bir vurgu yapıyor. Emtia fiyatlarında meydana gelen yol açan temel unsurları saptamak için, değişik prosedürler kullanılıyor. Yapısal

kırılma için Peronun (1998) yapısal kırılma prosedürü, sabit terimin doğrusal olmayan biçimini tanımlayan SlowShift prosedürü, zamanın potansiyel olarak sürekli fonksiyonlarını ve düşük yoğunluklu fouries fonksiyonlar tahmin ediliyor. Araştırmacılar zamanın içerisinde meydana gelen değişimlerin esas nedeni olarak, en son dönemlerdeki ekonomik gelişme olduğunu tespit ediyorlar."

ENFLASYON TÜM ÜLKELERDE ARTIYOR

IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis ise, Küresel Finansal İstikrar başlıklı bir konuşma yaptı. Tüm problemlere rağmen dünya ekonomisinin büyümesini sürdürdüğünü belirten Mark Lewis, sözlerine şöyle devam etti: "IMF olarak biz iki parçalı bir toparlanmadan söz etmekteyiz. Gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelere göre daha hızlı büyümektedir. Burada gelişmiş ülkelerden kasıt, Japonya, Avrupa, ABD, Güney Kore ve benzerleridir. Gelişmekte olan ülkeler ise Çin, Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerdir."

Benzer şekilde iki ülke arasındaki enflasyon seyrinin de çok farklı olduğunu ifade eden Lewis, sözlerini şöyle sürdürdü: "Enflasyon tüm ülkelerde artmaktadır. Ancak, bu artış gelişmekte olan ülkelerde daha fazladır. Aynı zamanda gelişmekte olan ülkelere bono ve varlık akışı da bir hayli fazla. Bu durum kredi artışını tetiklemektedir. Türkiye seçilmiş ülkeler içinde en büyük kredi artışına sahiptir. Ancak son dönemlerde finansal istikrara bakacak olursak, Türkiye‘de risk artmıştır. Tüm piyasalardaki

finansal duyarlılıkta bir artış olmuştur."

Gelişmiş ülkelerdeki en büyük riskin ise devlet borçları olduğunu ancak finansal sistem risklerinin de önem taşıdığını kaydeden Mark Lewis, "Yunanistan, Portekiz ve İrlanda ekonomilerinin kredi notları bildiğiniz gibi son dönemlerde düşürülmüştür. Ayrıca, ABD‘deki borç sınırlaması uygulaması da önemlidir. Bu durum piyasa algısını etkilemektedir" dedi.

Gelişmekte olan ülkelerin büyük baskı altında olduğunu belirten IMF Türkiye Temsilcsi Mark Lewis, şöyle konuştu: "Bu baskılar, güçlü büyüme, enflasyon baskısı oluşturma, finansal varlıkların fiyat artışı ve yüksek sermaye girişidir. Bu baskıları yönetmek için ülkeler çeşitli yollara başvurmaktadır. Bazı ülkeler para politikası oranlarını artırırken, Türkiye gibi bazı ülkeler de makro politikalarla ihtiyatlı davranmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde, bu baskılar altında sıkı politikalar gereklidir."

Seminerin sonunda PAÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, konferansa konuşmacı olarak katılanlara plaket verdi.

Kaynak: İHA