Balıkesir‘de Ekmeğin Gerçek Maliyetinin Tespiti İçin Komisyon Kuruldu

Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, ekmeğe yapılan 20 kuruşluk zam yüzünden kendileri hakkında çok konuşulduğunu belirterek, "Zam kararı 2008 yılında alınmış.

Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, ekmeğe yapılan 20 kuruşluk zam yüzünden kendileri hakkında çok konuşulduğunu belirterek, "Zam kararı 2008 yılında alınmış. Ayrıca çevremizdeki illerin tamamında 300 gr. ekmek 70 kuruştan satılıyor. Biz Fırıntaş olarak 350 gr. ekmeği 70 kuruştan satıyoruz. Ayrıca Sayın Valimiz Yılmaz Arslan, ekmeğin gerçek maliyetinin tespiti amacıyla bir komisyon kurulması için Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü‘ne talimat verdi." dedi.

Başkan Ok, ekmek zammı ve belediye şirketi Fırıntaş‘daki yönetim değişikliği konularını değerlendirmek üzere basın toplantısı düsenledi. Toplantıya Fırıntaş eski Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Başkanı Ahmet Helvacıgül ile yönetim kurulu üyeleri Metin Özpınar, Faruk Demiraslan, Mesut Kuşku ve Necmettin Akçınar da katıldı. İlk sözü alan Helvacıgül, 29 Mart 2009‘daki yerel seçimlerden sonra göreve getirildiğini belirterek, 2 Temmuz 2011 tarihinde ise kendi isteğiyle bıraktığını söyledi. Yönetime geldiklerinde Fırıntaş‘ın sadece ekmek üreten ve kömür satan bir kuruluş olduğunu ifade eden Helvacıgül, "Ufkumuzu genişlettik, hizmet sektörüne girdik. Hem belediyeye büyük katkılar yaptık hem de istihdam sağladık. 2009 yılında zararımız 188 bin 975, 2010‘da 404 bin 724, 2011‘in ilk beş ayında 97 bin 967 lira oldu. Aslında malî açıdan zarar gibi görünse de amortismanlarımız ve yatırımlarımız da olduğundan aksine kârımız var. Belediyeden kazandığımız ihaleler için araç parkımızı güçlendirdik, toplam 658 bin 400 liralık araç aldık." dedi.

Başkan Ok da iki yıldan fazla görev yapan Helvacıgül ve ekibinin belediyeye büyük kazançlar sağladığını belirterek, kendisine ve bütün çalışanlarına teşekkür etti. Ekmek zammına değinen Ok, şunları söyledi: "Balıkesir Esnaf Odaları Birliği Başkanı Mesut Aşanel imzasıyla 8 Temmuz 2008 tarihinde, 300 gr. ekmeğin fiyatının 70 kuruş olması için karar alınmış, belediye başkanlığına da yazıyla bildirilmiş. Yönetim, bu karar için yasanın kendilerine verdiği yetkiyi kullanmamış. Fırıncılar zammı bir müddet uygulamış, sonra rekabetten dolayı bırakılmış. Bu fiyat, yasal olarak kabul edildi. Buna rağmen TÜKODER Başkanı ve bir vatandaşımız, fiyatların yüksek olduğunu belirterek itiraz etmemizi istiyor."

İsmail Ok, Vali Arslan‘ın Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü‘ne, ekmeğin gerçek maliyetinin tespiti amacıyla bir komisyon kurulması talimatı verdiğini de vurguladı . Ne vatandaşın ne de esnafın mağdur olmasını istediklerini belirten Başkan Ok, "Fırıntaş olarak 350 gr. ekmeği 70 kuruşa satıyoruz. Sadece 10 kuruş zam yapmış olduk. Belediye, hem Balıkesir halkının hem de esnafın çıkarlarını gözetmek zorundadır. Fırıntaş burada bir sibop ayarı yapmalı, vatandaşa fahiş fiyata ekmek yedirilmeye çalışıldığında ‘dur‘ demeli. Ayrıca ekmeğin maliyetinin altında satılmasına da izin vermemeli." şeklinde konuştu.