Çocuk Üniversiteleri Ankara’Da Buluşuyor

Çocukların, ‘Ağaç neden düşmez?’, ‘Yağmur yağdığında su yer altında nasıl hareket eder?’, ‘Böcekler ne işe yarar?’ gibi farklı konularda pek çok sorusuna cevap aldığı, bilim kültürü ile tanıştığı çocuk üniversiteleri, deneyimlerini paylaşmak üzere Ankara’da bir araya gelecek.

Çocukların, ‘Ağaç neden düşmez?’, ‘Yağmur yağdığında su yer altında nasıl hareket eder?’, ‘Böcekler ne işe yarar?’ gibi farklı konularda pek çok sorusuna cevap aldığı, bilim kültürü ile tanıştığı çocuk üniversiteleri, deneyimlerini paylaşmak üzere Ankara’da bir araya gelecek.

Türkiye’nin ilk çocuk üniversitesi olan Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi, 1. Türkiye Çocuk Üniversiteleri Çalıştayı‘nı düzenliyor. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, çalıştay ve sonrasında düzenlenecek bilim panayırı ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

    Taluğ, kendilerini en çok heyecanlandıran proje olarak tanımladığı çocuk üniversitesi ile çocukların erken yaşta bilim kültürü ile tanışmasını amaçladıklarını söyledi. Çocuk üniversitesi bünyesinde kurulan okullar ile çocukların sadece görerek ve dinleyerek değil; yaşayarak, yaparak, dokunarak ve eğlenerek öğrendiğini vurgulayan Taluğ, “Amacımız, çocukların kedi topraklarını işlemesi, kendilerini geliştirmeleri için deneyim kazanmalarını sağlamak.” dedi.

Türkiye’de Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, İnönü Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi’nde olmak üzere beş adet çocuk üniversitesi bulunduğunu ifade eden Taluğ; 8–10 Haziran tarihlerinde düzenlenecek çalıştay ile bilgi paylaşımı ve deneyim aktarımı yapılacağını belirtti. Taluğ, çalıştaya Avrupa Çocuk Üniversitesi Ağı yöneticilerinin de katılacağını kaydetti.

Taluğ, Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi bünyesinde ‘Böcek Okulu’, ‘Felsefe Okulu’, ‘Gökbilim Okulu’, ‘Su Okulu’, ‘Toprak Bilim Okulu’, ‘Yaratıcı Fikirler Okulu’nun da aralarında bulunduğu 12 okulun faaliyet gösterdiğini aktardı.

    Taluğ, bu okullardan bazılarının geniş bir yaş aralığına, bazılarının ise belli bir yaşa yönelik olduğunu ifade etti. Çocukların etkinliklere büyük bir ilgi ve heyecan duyduğunu dile getiren Taluğ, “Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi, okullar kapandıktan sonra faaliyet gösteren bir okul olarak düşünülmemeli. Okullarımız 12 ay çalışıyor. Bir okulumuza defalarca gelmek gerekirken, başka bir okula sadece bir gün gelmek yetiyor.” şeklinde konuştu.

    AĞAÇ NEDEN DEVRİLMİYOR, YAĞMUR TOPRAĞIN İÇİNDE NASIL HAREKET EDİYOR GİBİ SORULARIN CEVAPLARINI ÖĞRENİYORLAR

    Taluğ, okullardaki etkinliklerle ilgili şu bilgileri verdi: “Mesela böcek okuluna gelen bir çocuğun, bir böcek gördüğünde eline bir şey alıp öldürmeye çalışması yerine, bu böcek şu işe yarar gibi şeyleri düşünmesini sağlamak bizim için çok önemli. Toprak Okuluna gelen bir öğrenci, toprağın oluşumunu, yapısını, neden korunması gerektiğini öğreniyor. ‘Ağaç neden devrilmiyor?’, ‘Yağmur yağdığında su toprağın içinde nasıl hareket ediyor?’ gibi şeyleri öğreniyor… Yakın bir zamanda Küçük Bahçivanlar Okulu kuruyoruz. Buraya gelen öğrenciler, bir şey ekerek gelişim aşamalarını inceleyecek.” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi‘nde ders veren öğretim üyelerine herhangi bir ücret ödenmediğini anlatan Taluğ, “Ancak bilimsel atama ve yükseltme ilkelerimiz arasında bu gibi topluma hizmet etkinliklerine katılmak da bir koşuldur.” dedi.

Taluğ yakın bir zamanda yaşlılara yönelik İkinci Bahar Okulu gibi okulları da açmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

    DÜNYADA 95 ADET ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ VAR

    Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Koordinatörü Doç. Dr. Tülin Sağlam, Türkiye’de 5, dünya genelinde ise 95 adet çocuk üniversitesi bulunduğunu dile getirdi.

    Özellikle doğu bölgelerinde de bu üniversitelerin faaliyet göstermesi gerektiğinin altını çizen Sağlam, “Adıyaman’dan bize talep geldi. Bu öğrenciler Ankara’ya geldi. Masraflarını ise valilik karşıladı. Bu öğrencilere ne olmak istiyorsunuz diye sorduğunuzda polis ya da öğretmen diyorlardı. Okuldan sonra ne olmak istediklerini sorduğumuzda birisi biyolog cevabını verdi. Yani bu okullar çocukların farklı seçeneklerle tanışması için de önemli.” ifadelerini kullandı.

Sağlam, çocuk üniversitesine gelmek isteyen öğrenciler için herhangi bir şart aramadıklarını, yaş aralığının ise 10 ila 16 yaş olduğunu dile getirdi. Çocuk üniversitesindeki etkinliklere katılmak için velilerin bizzat başvurusunun olabileceği gibi, okul ya da milli eğitim müdürlüklerinin de devreye girebildiğini aktardı.

Yetkililer, Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi ile ilgili ayrıntılı bilginin www.cocukuniversitesi.ankara.edu.tr adresinden alınabileceği bilgisini verdi.