Bursa‘da İpekböceğini Andıran Tramvaylar Üretiliyor

Bursa‘da üretilen yerli tramvayda sona gelindi. Üretimi büyük ölçüde tamamlanan tramvayı yerinde inceleyen Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, yerli tramvayın görüntüsü ve teknolojisiyle Bursa’ya yakışacağını söyledi.

Bursa‘da İpekböceğini Andıran Tramvaylar Üretiliyor
Bursa‘da üretilen yerli tramvayda sona gelindi. Üretimi büyük ölçüde tamamlanan tramvayı yerinde inceleyen Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, yerli tramvayın görüntüsü ve teknolojisiyle Bursa’ya yakışacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, seçim çalışmaları kapsamında Durmazlar Makine çalışanları ile yemekte bir araya aldı. Yemeğin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte yerli tramvay üretim çalışmalarını inceleyen Bakan Arınç, proje hakkında Başkan Altepe’den bilgi aldı. Üretim çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan tramvayın sürücü koltuğuna oturan Bakan Arınç, yerli tramvayın ipekböceği görüntüsü ve teknolojisiyle Bursa’ya yakışacağını kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi’nin Durmazlar Makine işbirliğiyle üretimini son aşamaya getirdiği ilk yerli tramvay, tamamen Bursalı ustaların el işçiliğiyle üretiliyor. Bursa’nın ipek yolunun başlangıç noktası olmasından esinlenilerek tasarımıyla ipekböceğini andıran tramvayın modeli de ‘ipekböceği’ olarak belirlendi. Ayakta ve oturaklı tam kapasitesi 250 kişi olan tramvay, tam dolu iken yüzde 8.2’lik eğimle tırmanma kapasitesi sayesinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen tüm şehir içi hatlarda çalışabilecek. Lazer kontrol sistemi sayesinde raylar üzerinden bir obje olup olmadığı ve raylarda bozukluk olup olmadığı belirlenecek. Lazer kontrol sistemi sayesinde sürücü müdahale etmese bile otomatik olarak tramvay duracak.

Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye ilk yerli tramvayını Ağustos ayında Merinos Park’ta sergileyeceklerini söyledi. Bu proje ile bir sanayi kenti olan Bursa’da teknoloji ve tasarımı da ön plana çıkardıklarını hatırlatan Başkan Altepe, “Bizim gibi raylı sistemlere yatırım yapan bütün büyükşehirler heyecanla projenin tamamlanmasını bekliyor. Bugüne kadar bu araçları yurt dışından almak zorundaydık. İhale süreci, alımı ve maliyetleri yüzünden en fazla sıkıntı çektiğimiz konulardan biriydi. Artık hem daha kalitelisini hem de daha ekonomik araçları Bursa’da üretiyoruz. Şuanda son eksiklikler gideriliyor. Bu araçlarımızı ilk olarak Heykel- Garaj tramvay hattında kullanacağız.” dedi.

Yerli tramvayın, dışarıdan alınan tramvaya göre yüzde 30 daha tasarruflu olduğunu belirten Başkan Altepe, şu anda yüzde 55 olan yerlilik oranının yüzde 70’ler seviyesine çıkmasıyla birlikte maliyetlerin daha da düşeceğini belirtti. Elektrik motoru gibi bazı ekipmanları dışarıdan alınmasının zorunlu olduğunu dile getiren hangi ülkede üretim yapılırsa yapılsın bu ekipmanların ithal edilmesi gerektiğini hatırlattı. İlk prototip aracın tamamlandıktan sonra sergileneceğini kaydeden Başkan Altepe, hemen seri üretime geçileceğini ve seri üretimi yapılan ilk aracın ise Kasım ayında uluslararası testlerden geçirilerek, üretim sertifikası alınacağını aktardı. Başkan Altepe, seri üretime başlanılmasının ardından da Heykel-Garaj hakkında kullanılacak 14 aracın 2012’de raylarda kullanılmaya başlanacağını sözlerine ekledi.