Yemin etmemek ile boykot etmek arasında ne fark var?

BDP'nin meclise girmemesi, CHP'nin meclise girip yemin etmemesi, akıllara kendi aralarında bir ittifak mı var sorusunu getiriyor. Peki yemin etmemek ile boykot etmek arasında ne fark var?

Yemin etmemek ile boykot etmek arasında ne fark var?
CNN Türk ekranlarında yayınlanan Cüneyt Özdemir'in sunduğu beşNbirK programının dünkü bölümüne konuk olan Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BDP'nin meclise girmemesi, CHP'nin meclise girip yemin etmemesi, akıllara kendi aralarında bir ittifak mı var sorusunu getiriyor. Can, CHP'nin bu algıyı oluşturmamak için ciddi biçimde çaba sarfettiğini savundu. Bunun Kılıçdaroğlu'nun da en büyük kaygısı olduğunu söyleyen Can, "Bu algıyı kırmak için de meclise gidip yemin etmemek gibi kendince CHP ara bir formül üretti. Yani BDP gibi meclisi tamamen boykot etme yolunu seçmedi. Onun yerine millet iradesini temsil eden mecliste olalım ama arkadaşlarımızı aramıza almadan da yemin etmeyelim gibi bir ara formül buldu" şeklinde konuştu.

AK Parti'nin bu süreçte stratejisinde MHP, BDP ve CHP'yi aynı hizada göstermek ve o hizaya çekmek gibi bir stratejisi olduğunu ifade eden Can, "Bu bir satranç. Şu anda her parti kendi pozisyonunu koruyacak hamleler yapıyor" dedi.

Bir izleyecinin, "Yemin etmemek ile boykot etmek arasında bir fark var mı?" sorusu üzerine Can, "Mecliste bulunmalarıyla dışarıda bulunmaları hukuki açıdan çok büyük bir fark yaratmıyor. Çünkü meclise gittiklerinde mazbatalarını BDP'liler de aldı, CHP'liler de aldı. Aldıktan sonrarda milletvekili olma hakkını kazandılar. Yeminle birlikte meclis içindeki işleyiş başlıyor onun startı. Ha oraya gitmişsin durmuşsun ha dışarıda durmuşsun. Yemin etmeden o işleyişin içinde olamıyorsun. Sembolik olarak ikisi arasında fark var. Ama hukuki olarak çok büyük bir fark yok" diye konuştu.