Bakan Çelik: Barış İçin Formül İstiyorsanız Türkçe Olimpiyatları’Na Bakın

Bu yıl 9’‘uncusu düzenlenen Olimpiyatları kapsamında Gaziantep‘te düzenlenen programda gurur ve coşku bir arada yaşandı.

Bu yıl 9’‘uncusu düzenlenen Olimpiyatları kapsamında Gaziantep‘te düzenlenen programda gurur ve coşku bir arada yaşandı. Kamil Ocak Stadyumu‘nu dolduran binlerce vatandaşın, Türkçe’nin çocuklarına hep bir ağızdan eşlik ettiği programda konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Barış istiyorsanız, barış için formül istiyorsanız Türkçe Olimpiyatları’na bakın." dedi.

Sunuculuğu Reha Yeprem’in yaptığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 16 ülkeden yaklaşık 128 öğrenciyi görmek için stada akın eden Gaziantepliler, sevinç gösterilerinde bulundu. Devlet Bakanı Faruk Çelik burada yaptığı konuşmada Türkçe Olimpiyatları’na övgüler yağdırdı. Ecdanın 3 kıtada, 7 denizde dünyaya uzun süre hakkaniyetle hükmettiğini söyleyen Çelik, “Böylesine güzel bir ecdadın torunları olduğumuz için Allah‘a hamd ediyoruz. Mazimizle geçmişimizle ceddimizle iftihar ediyoruz. Biz, hakimiyet dönemlerimizde hiç kimsenin diniyle diliyle uğraşmadık. Uğraşsalardı, asimilasyonla meşgul olsalardı bu büyük coğrafyada 3 kıtada yalnız Türkçe tek dil olurdu, İslam tek din olurdu. Ama biz böyle yapmadık. Herkesi kucakladık. Herkesin inancına saygı duyduk. Herkesin etnisitesine saygı duyduk. Millet olarak da o güzel özelliğimizi hala devam ettiriyoruz ve devam ettireceğiz. Alimlerle zalimlerin aynı yağmur altında ıslandığı bir gök kubbede yaşıyoruz. Ama biz alimlerden yana olduk. Zalimlerden y ana olmadık. Zulüm değil barıştan yana olduk. Hor görmekten değil, hoş görmekten yana olduk. Nefretten değil, sevgiden yana olduk. Dünyanın haline bir bakmanızı istiyorum. Barışa susamış olan dünya bir damla petrol ile bir damla kanı mukayese ettiğinde bir damla petrolü daha mukaddes syan bir dünya ile karşı karşıyayız. Dünya yöneticileri ile karşı karşıyayız. Buradan sesleniyoruz. Barış istiyorsanız, barış için formül istiyorsanız Türkçe Olimpityatları’na bakın diyorum.” şeklinde konuştu. Türkçe’yi gülen insanın omuzlarında dünyaya taşıyan ve ay yıldızlı bayrağı dünyanın dört bir yanına taşıyan muhabbet fedailerini de selamladıklarını dile getiren Çelik, “Bunların öncüleri öğretmenlerimizdir. Dünyanın birçok coğrafyasına, ülkesine gittiğimizde on yıl boyunca ülkesine dönmemiş bu fedailer alkışlanmaz da ne olur Allah aşkına. Onlar biliyorlardı. Üstad Bediüzzaman düşmanımız üçtür demişti. Cehalet,zaruret ve ihtilaf. Çözüm meselesini de koymuş üstad. Diyorki; marifet, sanat ve ittifakla inşallah bu problemlerin üstesinden geleceğiz. İşte buna inanan nesiller, bugün ülkeler kendi insanlarına kendi öz dillerini öğretmede zorlanırken muhabbet fedaileri dünya çocuklarına Türkçe öğretiyorlar. Bu ne büyük bir başarıdır. Bu büyük başarıya öncülük eden, çok uzaklarda olmasına rağmen gönlü Gaziantep Stadı’nda olduğuna inandığımız Hocaefendi’ye saygılar gönderiyoruz, selamlar gönderiyoruz. Allah kendilerinden razı olsun diyoruz.” diye konuştu.

TÜRKİYE‘Yİ DÜNYA ÇOCUKLARIYLA BULUŞTURAN FİKRİN ÖNCÜSÜNE TEŞEKKÜR

Açılışta konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Türk okullarının önemini anlatarak, muhteşem buluşmayı sağlayanlara teşekkür etti.

AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer de konuşmasında muhteşem bir tablonun ortaya çıktığını kaydederek, "Bu meşalenin ilk ışığını yakan muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi’ye sevgilerimizi saygılarımızı gönderiyoruz. Allah ona uzun ömürler, sıhhat, afiyet versin. Gerçekten ülke olarak bu tür organizasyonlara hasrettik.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı da konuşmasında Türkçe Olimpiyatları’nın Türkçe’nin dünyaya tanıtılmasında büyük trol oynadığını vurguladı.

ÖĞRENCİLERİN PERFORMANSLARI AYAKTA ALKIŞLANDI

Nahcivan’dan Rahim Cabbarov’un seslendirdiği Karaağaç türkisü ile başlayan performans bölümü vatandaşlara büyük coşku yaşattı. Senegalli Aminata Sow’un Muhabbet Bağı isimli şarkıyla neşelenen vatandaşlar, Moritanyalı öğrencilerin şiiriyle de duygu dolu anlar yaşadı. Ganalı çocukların, ritm şovu da büyük ilgi toplarken, Christian Vlad’ın Nihat Doğan, Yıldız Tilbe ve Marslı öğrenci taklidi izleyenleri kahkahaya boğdu. Olimpiyatların şiir kategorisinde birinci olan Gürcistanlı Leila Kurbanov’un ‘Atiyi Karanlık’ şiirini seslendirdiği gecede, bir çok öğrenci, şarkı, şiir ve özel yetenek alanlarında hünerlerini sergiledi. Özellikle Türkmen öğrencilerin oluşturduğu halk oyunları ekibi ile Ganalıların horon ekibi stadı dolduran binlerce kişiyi adeta büyüledi. Yaklaşık 3 saat boyunca süren programın sonunda protokol üyeleri öğrencilerle birlikte platforma çıkarak Yeni Bir Dünya şarkısını seslendirdi. Sahaya inen vatandaşlar da Türkçe’nin çocukları ile fotoğraf çekilebilmek için birbirleriyle yarıştı. Program, havai fişek gösterileri ile son buldu.