Gül: Bilimsel Faaliyetler Arzu Edilen Seviyede Olmazsa İsraf Etmiş Oluruz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yapılan üniversitelerin ve bütün üniversitelerin rektörlerine çağrıda bulunarak, “Üniversiteler için yapılan binalar ne kadar güzel olursa olsun, kampusları ne kadar güzel olursa olsun, eğer orada bilimsel faaliyetler, bilimsel çalışmalar arzu edilen seviyede olmazsa o zaman israf etmiş oluruz.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yapılan üniversitelerin ve bütün üniversitelerin rektörlerine çağrıda bulunarak, “Üniversiteler için yapılan binalar ne kadar güzel olursa olsun, kampusları ne kadar güzel olursa olsun, eğer orada bilimsel faaliyetler, bilimsel çalışmalar arzu edilen seviyede olmazsa o zaman israf etmiş oluruz. Bu binaların, kampusların içerisindeki ruhu sizler dolduracaksınız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri’de, kendi adının verildiği devlet üniversitesinin temel atma törenine katıldı. Burada konuşan Cumhurbaşkanı Gül, yeni yapılan üniversitelerin ruhunu doldurmanın öğretim üyelerine kaldığını ve önemli olduğunu ifade etti.

Temel atma törenine çok sayıda rektörün katıldığını gördüğünü ifade eden Gül, şöyle konuştu: “Burada YÖK Başkanımız, birçok üniversitemizin rektörleri var. Bizler bu üniversitelerin çerçevesini yapıyoruz. Binalarını yapıyoruz. Kampuslerini yapıyoruz. Bunun ruhunu doldurmak, bilim adamları yetiştirmek, sadece Türkiye için değil, dünya ile yarışacak bilim adamlarını yetiştirmek sizin işiniz olacaktır. Bina ne kadar güzel olursa olsun, kampus ne kadar güzel olursa olsun, eğer orada bilimsel faaliyetler, bilimsel çalışmalar arzu edilen seviyede olmazsa, o zaman israf yapmış oluruz. Birçok rektörümüzü gördüm. Bu üniversitenin yeni heyecanlı rektörüne de söylüyorum. Bütün bunları yaparak size hediye ederken, sizler içini ve ruhunu dolduracak, bilimsel seviyeyi tutturmalısınız. Türkiye’deki üniversiteler artık, bazıları var çok başarılı. Bazıları vasat. Ama artık yarış başladı. Tatlı yarıştır. Ziyaret ettiğim illerdeki üniversitelerde görüyorum. Rektörlerin brifinglerinde görüyorum. Sorumluluğunu hissetmiş durumda. Başarıyı artırmaktadır. Üniversitemizin de bilim hayatına katkısı olacaktır. Bilimsel yarışta iddialı olacaktır.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitenin yapımında emeğe geçen herkese teşekkür ederek, Kayseri’de güzel işlerin olduğunu ve bundan dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Gül, “Böyle bir üniversiteye ismimin verilmesi konusunda karar veren Kayseri’deki bütün siyasetçilere, Kayserili hemşehrilerimize şükranlarımı sunmak isterim.” dedi.

Abdullah Gül, insanların artık yemeden, içmeden keserek eğitime yatırım yaptığını, ev, araba alırken de tasarruf ederek bu tasarrufunu eğitime yatırdığını dile getirerek, “Gelecekte bunların hepsini fazlasıyla almamız adına bugün eğitime yaptığımız yatırım önemlidir. Bu bilincin insanlarımız arasında oluşmuş olması beni sevindirdi.” diye konuştu.

"ÖNEMLİ OLAN UYUMLU BİR EĞİTİM SEVİYESİ TUTTURMAK"

Cumhurbaşkanı Gül, temeli atılan üniversitenin Kayseri ve Türkiye’ye değer katacağına inandığını belirterek, şöyle konuştu: “Bu üniversitemizde teknolojik ve bilim ağırlıklı eğitim olacak. Eğitimi de İngilizce olacak. Böyle bir üniversitenin binalarını yapmak önemlidir. Uyumlu olanı iyi bir eğitim seviyesi tutturma adına, eğitim elemanlarının seçkin olarak toparlanmasıdır. Bu vakıf bütün öğretim elemanlarını destekleme adına kuruldu. Yabancı öğretim üyelerini destekleyecek anlamında değil. Bütün öğretim elemanlarını destekleyecek. Vakfın Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu başta olmak üzere bütün vakfa destek veren ve verecek olanlara teşekkür ediyorum.”

"HERKES KENDİ RIZASIYLA EĞİTİME DESTEK VERİYOR"

Abdullah Gül, hiç kimsenin zorlaması olmadan, herkesin kendi rızasıyla eğitime büyük destekler verdiğini aktardı. Gül, bundan dolayı hayırseverlere teşekkür ederek, “Herkes kendi gönlünün rızasıyla eğitim kurumuna değer verip, katkı yapıyorlar. Bu dostlarımız, ilk defa değil Erciyes Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan ve Melikşah üniversitelerine de destek cerip, oradaki binalarda isimlerini görmeniz mümkündür. Her yıl eğitim dönemi açılırken, kapanırken bir araya geliriz. Milletimiz adına şükranlarımızı her zaman sunarız. Bu katkılar, destekler gönüllüdür. Kendi rızası ile yapılanlardır. Bunları takdir ve teşvik edelim ki yenileri eklensin.” dedi.

BİR ŞEHİRDE 50 ÜNİVERSİTE VAR

Amerika ve Avrupa ülkelerindeki şehirleri örnek gösteren Abdullah Gül, sadece bir şehirde 50 üniversitenin olduğunu hatırlattı. Gül, “Kayseri eğitimde merkez haline gelmek üzere. Amerika ve Avrupa’da öyle şehirler var ki o şehirde 10-15 üniversite var. Boston şehrinde 52 üniversite var. Üniversitelerin sağlam ve iyi kurulması önemlidir. Başka illerimizde de artmasını istiyorum. Önem gösteriyorum. Eksiklerini görürsem ikaz ediyorum. Bir iki üniversite yetmez ve yenilerinin kurulması gerektiğini söylüyorum. İstanbul’daki konuşmamda söyledim. Üniversitelerin sayısı artarken kalitesini artırmak birinci önceliğimiz olmalıdır. Çalışmalar yapılıyor.” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI MÜZESİ VE KÜTÜPHANESİ KURULACAK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendi adına yaptırılan üniversiteye Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ve Müzesi yapılması konusunda düşüncesi olduğunu aktararak, bu konuda müjde verdi. Gül, Amerika ve Avrupa’nın bazı ülkelerindeki üniversitelerde başkanlık adına kütüphanelerin kurulduğunu anımsatarak, şöyle devam etti: “Burada Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ve Müzesi olmasını istiyorum. Onun için bazı düşüncelerim var. Avrupa ve Amerika’da başkanlık müzeleri olur. İnşallah onlara benzer ve güzeli buraya yapılmasını düşünüyorum. Düşüncelerim var. Bunları paylaşacağım.”

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin kurulması ve temel atma aşamasına gelinmesinde emeği geçen, başta Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB), sendikalara, Kayserili hayırseverlere ve emeği geçen herkesi teşekkür ettiğini belirterek konuşmasını tamamladı.

TEMEL ATMA TÖRENİNE BÜYÜK İLGİ

Abdullah Gül Üniversitesi’nin Yabancı Diller Yüksekokulu binasının temel atma törenine büyük katılım oldu. Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, milletvekilleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bir çok üniversitenin rektörü, iş adamları ve vatandaşlar katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin temelini bakanlar, milletvekilleri, iş adamları, rektörlerle birlikte attı.