Türkçe Olimpiyatları’Nın Edirne Programı Renkli Gösterilere Sahne Oldu

Edirne Balkan İş Dünyası Dayanışma Derneği (BİŞDER) ile çok sayıda sponsor firmanın katılarıyla düzenlenen 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın Edirne etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Türkçe Olimpiyatları kapsamında Edirne’ye gelen 20 farklı ülkeden 50 öğrenci, T.Ü Balkan Kongre Merkezi’nde dün akşam gösterilerini sundu.

Edirne Balkan İş Dünyası Dayanışma Derneği (BİŞDER) ile çok sayıda sponsor firmanın katılarıyla düzenlenen 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın Edirne etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Türkçe Olimpiyatları kapsamında Edirne’ye gelen 20 farklı ülkeden 50 öğrenci, T.Ü Balkan Kongre Merkezi’nde dün akşam gösterilerini sundu.

Edirne Balkan İş Dünyası Dayanışma Derneği (BİŞDER) Başkanı İbrahim İplikçioğlu program öncesi yaptığı açıklamada, 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için 130 ülkeden bin 300 öğrencinin Türkiye’ye geldiğini ifade ederek Edirne’ye ise 20 ülkeden 50 öğrencinin geldiğini söyledi.

İplikçioğlu, bu yıl düzenlenen Türkçe Olimpiyat yarışmalarının Ankara, İstanbul, Bursa, Sakarya ve Balıkesir’de yapıldığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "BİŞDER olarak inşallah önümüzdeki yıl daha yüksek katılımlarla tüm Trakya’yı da katarak yarışmalar düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu tür güzel etkinlikler Edirne’ye vizyon katacak. Ayrıca bu akşam ki programa ilgi ve alaka çok güzel. Böylece yerel firmalarımızın ölçeğini yükselterek Türkiye çapında tanınmalarını sağlamayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu da yaptığı konuşmada, gelecek yıl çok değerli sponsorlarımızın desteği ile 10. Türkçe Olimpiyatlarının finalinin Edirne de yapılması için çalışacaklarını vurgulayarak, Türkçe Olimpiyatları için Türkiye’ye gelen öğrencilere çok teşekkür etti.

Sunuculuğunu İlker Gültekin ile geçen yıl olimpiyatların şiir finallerinde şampiyon olan Afganistanlı Abi Şaire Osmani‘nin yaptığı program, saygı duruşu İstiklal Marşının okumasıyla başladı. Daha sonra koro halinde Trakya ve Edirne yöresine ait Türkçe parçaların seslendirmesiyle devam etti. Türkçe şiirleri ve şarkıları seslendiren gençler tek tek sahne alıp birbirinden güzel eserleri söylediler. Moğolistan‘dan Bılguun Erdenelay Mevsimler”adlı şarkıyı seslendirdi. Gürcistan‘dan Lika Metrelevi ve Moldova‘dan Artiom Zavarschy “Bursa‘da Zaman” adlı şiiri okudu. Kazakistan‘dan Aigerim Satybaldina "Kızılcıklar Oldu mu" adlı Edirne türküsünü seslendirdi.

Moldovalı gençler ülke dansını sundu. Endonezya‘dan Rendy Irawen "Gönül Dağı, adlı şarkıyı söyledi. Iraklı Mohammed Ali Noori, Kazakistan‘dan Aigerim Satybaldina ve Azerbaycan‘dan Laman Sultanova koro halinde “Kadem bastı”, adlı şarkıyı seslendirdi. Azerbaycan Halk Dansları gösterisinden sonra, Senegalli Khadıjatou “Ben Seni Görmeden Sevdim”adlı şiiri okudu. Kazakistan, Gürcistan ve Azerbaycan ve Mısırlı gençler koro halinde balkan türkülerini söyledi. Kırgızistanlı gençler de özel beceri için sahne aldı. Sergiledikleri tiyatro oyunundan sonra Moğolistan‘dan Bılguun Erdenedal ve Arnavutluk‘tan Andi Nika "Uzun ince bir yoldayım" adlı parçayı birlikte seslendirdi. Mısırlı Muhammed Hısham Ya Bıladi, Endonezya‘dan Toga Ardian "Sevdan Olmasa", Azerbaycanlı Laman Sultanova da "Yüksek yüksek tepelere" adlı şarkıyı seslendirdi. Iraklılar gençler de roman havası eşliğinde oynadı. Yeni bir dünya adlı koronun şarkılarıyla program sona erdi.

Oldukça renkli görüntülere sahne olan 9. Türkçe Olimpiyatlarına Edirne Vali Yardımcıları Abdullah Aslaner ve Ayhan Özkan, Belediye Başkan Yardımcısı Nihan Akdere, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Karamanlıoğlu ve Timur Kırgız, kurum ve kuruluş müdürlerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı