Kremlin, Hükümetten Özelleştirmeye Hız Vermesini İstedi

Kremlin yönetimi, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in başbakanlığındaki hükümetten 59 milyar dolarlık özelleştirme paketi ile ilgili daha hızlı hareket etmelerini istedi.

Kremlin yönetimi, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in başbakanlığındaki hükümetten 59 milyar dolarlık özelleştirme paketi ile ilgili daha hızlı hareket etmelerini istedi.

Kremlin danışmanı Arkadi Dvorkoviç, Ria Novosti’de düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Devletin büyük hisselerine sahip olduğu dev şirketler hızlı bir şekilde özelleştirilmeli. Daha fazla ve daha hızlı. Önceden nelerin yapılacağını ifade etmişsek, bu yıl bunları yapmalıyız” dedi.

Rusya’da özelleştirme programı ikinci büyük devlet bankası VTB’nin yüzde 10 hissesinin 95 milyar rubleye (3,4 milyar dolar) satışı ile başlamıştı. Ancak uzmanlar özelleştirme takviminin planlandığı şekilde ilerlemeyeceğinden endişe ediyor.

Hükümetin bu yıl sonuna kadar dünyanın beş büyük gemi şirketinden biri olan Sovcomflot’u özelleştireceğine değinen Dvorkoviç, Rusya’nın devlet demiryolu şirketi RZhD’nin bünyesindeki TransContainer ve Freight One gibi şirketlerin de listede olduğunu belirtti. Tamamı devlete ait olan ve tarım sektöründe faaliyetlerini sürdüren Rusya‘nın en büyük beş bankasından biri Rosselkhozbank‘ın da yüzde 25‘i satılacak.

Özelleştirilecek şirketler arasında devlet petrol şirketi Rosneft‘in yüzde 25‘lik hissesi, RusHydro hidroelektrik santral şirketinin yüzde 7,9‘u, Federal Enerji Sistemleri Şirketi‘nin yüzde 4,11‘i, Tahıl Birliği Şirketi‘nin yüzde 100‘ü ve ülkenin dev demiryolları şirketi RZhD‘nin de yüzde 25‘lik hissesi de yer alıyor.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana uygulamaya konulan en büyük özelleştirme paketinin genişletilerek yaklaşık 900 işletmeye çıkarılması gündemde. Beş yıllık süre için belirlenen ikinci aşama ile birlikte toplam rakam 1,8 trilyon rubleye (60 milyar dolar) ulaşabilir.