Çepnilerin Tarihi Serüveni Kitaplaştı

Giresunlu Araştırmacı yazar Mevlüt Kaya’nın ‘Çepnilerin Tarihi Serüveni ve Giresun-Espiye Yöresi’nin Kültür Kökenleri’ adlı kitabı çıktı.

Giresunlu Araştırmacı yazar Mevlüt Kaya’nın ‘Çepnilerin Tarihi Serüveni ve Giresun-Espiye Yöresi’nin Kültür Kökenleri’ adlı kitabı çıktı.

    Anadolu’nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında birçok fedakarlıklarda bulunan Oğuzların 24 boyundan biri olan Çepnilerin Oğuz Eli coğrafyasından göçlerini ve bu göçlerin tarihi seyrini içeren kitapta, geçmişten bugüne Çepnilerin tarihi anlatılıyor.

    Kitabın en çarpıcı özelliği siyasi tarihin, kırsal alanda unutulmaya yüz tutmuş folklorik unsurlarla kaynaştırılıp, yoğrulmasıyla yazarının kendine özgü bir tarih araştırma metodu kullanması. Kitabın yazarı Tarih Uzmanı Mevlüt Kaya, daha evvel 2007’de aynı metodolojiyle yazdığı ilk araştırma kitabını ‘Bir Çepni Köyü Tarihi ve Kültürü’ 2007’de yayınlanmıştı.

    Espiye Belediye Başkanı Erol Karadere kitapla ilgili düşüncelerini önsözde dile getirdi. Karadere, "Yöremizin Türkleşmesinde Çepni Türklerinin rolleri çok büyüktür. Orta Asya coğrafyasından gelerek, yöremizin köklü bir kültüre sahip olmasını sağlayan Çepnilerin, Giresun-Espiye boyutunun ele alındığı bu çalışmada, Çepnilerin Orta Asya‘dan günümüze tarihi ve kültürel serüveni ele alınmıştır. Tarih çalışmalarında halk kültürü, söyleşiler ve derlemelerle işlediği konuyu bir bütünlük halinde ele alan Tarihçi-yazar Mevlüt Kaya, böylelikle mahalli tarih araştırmalarını "sözlü tarih" ile kaynaştırarak, kendine has yeni bir tarih araştırma ve yazma metodolojisi oluşturmuştur. Espiye yöresinin geçmişteki ve bugünkü yaşamını sosyo-kültürel bakımdan ele alan eser, bölgenin tarihi ve kültürünü merak edenler için önemli bir başvuru kaynağı niteliğindedir.” dedi.