Çağlayan: Mersin Yeni Serbest Bölgelerle Şaha Kalkacak

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, kuracakları 5 yeni Serbest Bölge ile Mersin’in şaha kalkacağını belirtti.

Çağlayan: Mersin Yeni Serbest Bölgelerle Şaha Kalkacak
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, kuracakları 5 yeni Serbest Bölge ile Mersin’in şaha kalkacağını belirtti.

Mersin Limanından akaryakıt alanların artık ÖTV ve KDV ödemeyeceği bilgisini veren Çağlayan, bu konudaki çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını kaydetti. Çağlayan, Mersin Serbest Bölge A.Ş‘de (MESBAŞ) düzenlenen “Yeni Nesil Serbest Bölgeler, 360 Derece Ticaret” konulu toplantıda Mersin’e 5 yeni nesil serbest bölge kuracaklarını söyledi.

Bakan Çağlayan bu bölgelerin Mersin Yeni Nesil Yat İnşa İhtisas Serbest Bölgesi, Mersin Yeni Nesil Dış Ticaret Merkezi-Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı Ticaret Serbest Bölgesi, Mersin Yeni Nesil Tarım İhtisas Serbest Bölgesi, Mersin Yeni Nesil Bakım Onarım İhtisas Serbest Bölgesi ve Mersin Yeni Nesil Lojistik İhtisas Serbest Bölgesi‘nden oluştuğunu kaydetti.

Mersin Yeni Nesil Yat İnşa İhtisas Serbest Bölgesi’nde bin 25 kişinin istihdam edileceği bilgisini veren Çağlayan yıllık ticaret hacminin ise 750 milyon dolar olacağını kaydetti. Çağlayan, bu serbest bölgede yıllık ortalama 70 adet lüks yat bulunacağını ifade ederek yat başına 7,5 milyon dolardan toplam 525 milyon dolarlık gelir sağlanacağını söyledi.

Yıllık bakım ve onarım gelirinin 100 milyon dolar, yıllık yedek parça satış gelirinin 125 milyon dolar olacağını anlatan Çağlayan, “Buradaki 25 firma bulunacak. Bölgede 15 ideal boy tersane, 5 küçük boy tersane, 5 de yedek parça firması yer alacak” dedi.

40 KATLI OFİS, 60 KATLI OTEL

Mersin Yeni Nesil Dış Ticaret Merkezi-Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı Ticaret Serbest Bölgesi’nde ise 4 adet 40 katlı ofis plaza ve 2 adet 60 katlı otel binasının olacağını anlatan Çağlayan şöyle devam etti: “400 bin metrekaresi kapalı, 80 bin metrekaresi açık olan bir fuar alanı, 16 fuar salonu olacak ve yıllık 160 fuara ev sahipliği yapılacak. 800 firma kapasiteli ofis plazalar yer alacak. Her bir firmaya 200 metrekarelik alan tahsis edilecek. Her bir katta bin metrekarelik olmak üzere 4 binada toplam 160 bin metrekarelik alan bulunacak. Burada toplam 10 bin 500 kişi istihdam edilecek. Her firmada ortalama 10 kişi ve toplamda ofis plazadaki istihdam sayısı 8 bin kişi olacak. Her bir otelde ortalama 250 kişi ve 4 otelde toplam istihdam bin kişi olacak. Fuar alanında yapılacak toplam istihdam ise bin 500 kişi olacak.‘‘

Mersin Yeni Nesil Tarım İhtisas Serbest Bölgesi’nde de 35 üretici kullanıcı firmanın yer alacağı bilgisini veren Çağlayan, “350 bin metrekarelik arazi üzerinde her bir firmaya ortalama 10 bin metrekarelik alan düşüyor. Bu bölgede 8 adet, 20 bin metrekarelik soğuk hava deposu 160 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak. Bölgede yıllık ticaret hacmi 3.2 milyar dolar olacak” diye konuştu.

Mersin‘e kurulacak 4’ncü serbest bölgenin ‘‘Mersin Yeni Nesil Bakım Onarım İhtisas Serbest Bölgesi‘‘ olacağını ifade eden Çağlayan şöyle devam etti: “Burada 20 tane firma bakım onarım faaliyeti yürütecek. 5‘er adet yedek parça ve depo firması bulunacak. 750 kişi istihdam edilecek. Yıllık araç kapasitesinin 224 bin olacak Her firmaya 5 bin metrekarelik açık, 5 bin metrekarelik de kapalı olmak üzere 10 bin metrekarelik arazi tahsis edilecek"

Bakan Çağlayan Mersin Yeni Nesil Lojistik İhtisas Serbest Bölgesinin ise 600 dönümlük alan üzerine kurulacağını ve 120 firmanın faaliyet göstereceğini söyledi. Çağlayan bu bölgede ise 8 bin kişinin istihdam edileceğini anlattı.

MERSİNDEN AKARYAKIT ALANLAR ARTIK ÖTV-KDV ÖDEMEYECEK

Mersin Limanından akaryatık alanların artık ÖTV ve KDV ödemeyeceğini ifade eden Çağlayan, “Türkiye‘deki Ambarlı, Çeşme, İpsala, Pendik, Tekirdağ, Kapıkule ve Hamzabeyli gümrük kapılarında satışı gerçekleştirilen akaryakıttan ÖTV ve KDV alınmamaktadır. Biz de Mersin‘in başı kel mi dedik. Şimdi artık çalışmanın sonuna geldik. Birkaç gün içinde Bakanlar Kurulu‘nda imzaya açılıyor. Artık Mersin Limanı‘ndan akaryakıt alacak taşımacılar, Ro-Ro işletmecileri ve tüm nakliyatçılar ÖTV ve KDV ödemeyecekler. Bu Mersin için bir devrim olacak” ifadesini kullandı.

Çağlayan uygulamanın devreye girmesi ile motorinde 1.84 liralık bir düşüş olacağını sözlerine ekledi.