Abd‘de Türk Kadınınına ‘‘Yemek‘‘ Ödülü

NEW YORK (A.A) – 25.05.2011 – ABD‘nin Georgia eyaletinin Carrollton kentinde yaşayan Nurdan Başat, eyalette düzenlenen okullara sağlıklı yemek hazırlama yarışmasında ikinci oldu.

Eyalette geleneksel olarak her yıl düzenlenen yarışmada ilk kez bir Türk dereceye girerek ödül kazandı.

Yaklaşık 15 yıl önce çalışma izni ‘‘Green Card‘‘ alarak Türkiye‘den ABD‘ye ailesiyle birlikte gelen Nurdan Başat, ‘‘Georgia School Nutrition Culinary Arts Competition‘‘ isimli yarışmada ikincilik ödülünü aldı.

Carrollton‘da ‘‘Carroll County Central Middle School‘‘ adlı ortaokulun yemekhanesinin muhasebe bölümünde çalışan, aynı zamanda okul öğrencilerinin sağlıklı ve dengeli beslenmeleriyle ilgilenen Başat, yarışma ve aldığı ödülle ilgili bilgi verdi. 

Önce yarışmanın yaşadığı bölgede düzenlenen ayağında birincilik aldığını, ardından eyaletteki diğer bölge birincileriyle yarışıp finale kaldığını anlatan Başat, eyaletteki yüzlerce okulda öğrencilerin sağlıklı beslenmesiyle ilgilenen amatör ahçıların katıldığı yarışmada, profesyonel şeflerin önünde yemek yaptıklarını, kendisinin de hazırladığı 3 parçalık menüyle eyalet ikincisi olarak seçildiğini belirtti.

Yarışmanın amacının okullarda sağlıklı ve dengeli beslenmeyi ve okul yemekhanelerinde öğrencilerin severek yiyebilecekleri menüler hazırlanmasını teşvik etmek olduğunu vurgulayan Başat, yarışmada yemekleri hazırlarken çocukların sağlıklı beslenmesini hedef aldığını, yarışmanın ‘‘etnik yemek‘‘ bölümünde nohutlu pilav gibi Türk yemekleri hazırladığını belirtti. 

Georgia eyaletinde sağlıksız beslenme sonucu obezitenin giderek artığını ifade eden Başat, Türk yemeklerinin ise sağlıklı olduğunu, Türk olarak bu ödülü kazandığı için gurur duyduğunu söyledi.

Türkiye‘de ev hanımıyken ABD‘ye geldikten sonra hem İngilizce öğrenip, hem de işe girerek kendini geliştirdiğini dile getiren Başat şöyle konuştu:

‘‘Hayatımda 43 yaşına kadar çalışmadım, Türkiye‘de çocuklarımı büyüttüm. Buraya çocuklarımın eğitimi için geldik. Onlar ABD‘de hayatlarını kurdular ve son derece başarı oldular. Ben de bu yaşımda bu başarıyı elde etmekten son derece mutluyum. ABD‘de nice zorluklarla karşılaştım, ama hiç yılmadım, her zaman hayata olumlu yönleriyle baktım. Eşimin desteğini de her zaman yanımda hissettim. Gençlere tavsiyem, hayatta yapmak istedikleri için hiçbir zaman geç değildir, hangi yaşta olurlarsa olsunlar hayallerinin peşinden gitsinler, hedeflerinden vazgeçmesinler.‘‘

Geçen yıl da çalıştığı okulda ‘‘yılın en başarılı çalışanı‘‘ seçilen ve okuluna bu yılki sağlıklı yemek hazırlama yarışmasında eyaleti ikinciliği ödülünü kazandıran Başat, okulu tarafından da büyük takdir gördüğünü ve ödüllendirildiğini söyledi.

Kaynak: AA