Albay Ali Öz Hakkında Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde Açılan Dava Reddedildi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink‘in öldürülmesinde ihmali bulunduğu gerekçesiyle dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz hakkında Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde açılan dava reddedildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink‘in öldürülmesinde ihmali bulunduğu gerekçesiyle dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz hakkında Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde açılan dava reddedildi.

Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi‘ndeki duruşmaya Dink ailesinin avukatları Ergin Cinmen, İsmail Cem Halavut ve Hakan Bakırcıoğlu ile sanık Albay Ali Öz‘ün avukatı Ali Sürmen katıldı. İddiama makamının daha önce bu dava ile Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde davanın birleştirilmesine yönelik mütalaa verdiğini belirten Dink ailesinin avukatı Ergin Cinmen, "Mütalaasında birleştirme talebinin reddine yönünde görüş bildirmiştir. Ancak sanık vekilinin talebi konusunda ise dosyayı incelemeye almıştır. Bize göre bunlar bağlantılıdır. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki dava ile bu davanın birleştirilmesi yönündeki talebimiz konusunda görüş açıklanırken dosyanın incelenmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Esasen Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki dava dosyasındaki iddianamede sanığa isnat edilen fiil ile bu dosyada sanığa isnat edilen fiil aynıdır." dedi.

DİNK‘İN AVUKATI: DAVA RESTLE SONUÇLANIRSA DAVA UZAYACAK

Sekiz aydır davaya gidip geldiklerini anlatan Cinmen, “Müdahil taleplerimiz bile bir önceki duruşmada ancak kabul edilmiştir. Oysa bazı belgelerin UYAP üzerinden bile çok rahat alınması mümkündü. Eğer mahkeme birleştirme talebini reddeder ve dava restle sonuçlanırsa dava uzayacaktır. Sulh Cezam Mahkemesi de karar verdiğinde Yargıtay görüşümüze göre bu kararı bozacaktır. Çünkü davada sanık olan şahıs görevi nedeniyle Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması gerekir. Nasıl ki biz avukatlar bir suç isnadı ile karşılaştığımızda Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyoruz, bu teminattan istifade ediyoruz, sanığın da bu teminattan istifade etmesi gerektiği düşüncesindeyiz.” dedi.

Dink ailesinin avukatlarından İsmail Cem Halavut da, TCK’nın 83. maddesi gereğince sanığın eyleminin tartışılmasının Ağır Ceza Mahkemesi’ni sorumluluğunda olduğunu belirterek, birleştirme kararı verilmesi gerektiğini ifade etti.

SAVCI, DAVANIN REDDİNİ TALEP ETTİ

Esas hakkındaki mütalaasını yapan Cumhuriyet Savcısı Selma Polat ise, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde sanık Ali Öz hakkında 4483 sayılı yasa gereği idari görevini ihmalden dava açıldığını hatırlattı. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davasının ise aynı fiil nedeniyle 2802 sayılı yasadan kaynaklanan adli görevi ihmalden açıldığını belirten Polat, “Her iki davanın konusun aynı olduğu ve her ikisinin de sanık Ali Öz’ün İl Jandarma Komutanı olup Hrant Dink’in öldürülmesi olayından önce buna ilişkin istihbari bilgiler edinildiği halde bunları değerlendirip işlem yapılmadığı yönündedir. Bu fiil ile ilgili açılmış ve 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde devam eden dava mevcut olduğundan birleştirme talebenin reddine, CMK 223/7 maddesi gereğince aynı fiil nedeniyle açılmış derdest davanın mevcudiyeti sebebiyle davanın reddine karar verilmesi kamu adına talep olunur.” dedi.

Sanık Ali Öz’ün avukatı Ali Sürmen de Cumhuriyet savcısının mütalaasına katıldığını belirtip, davanın reddine karar verilmesini talep etti.

"AYNI FİİL NEDENİYLE BİR KİŞİ İKİ KEZ MAHKEME ÖNÜNE ÇIKARTILAMAZ"

Daha sonra kararı açıklayan mahkemeye heyeti, sanık Albay Ali Öz hakkında aynı fiil nedeniyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde açılmış dava bulunduğundan, aynı fiil nedeniyle bir kişinin iki kez mahkeme önüne çıkartılamayacağı gerekçesiyle davanın CMK 223/7 gereğince Yargıtay nezdinden temyiz yola açık olmak üzere reddine karar verdi.

Dink ailesinin avukatlarından İsmail Cem Halavut, duruşma sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kararı değerlendirdikten sonra gerekli başvuruları yapacaklarını söyledi.

Karar itiraz edip etmeyeceklerini değerlendireceklerini anlatan Halavut, şöyle konuştu: “Bu süreç çok uzuyor. İtiraz edip Yargıtay’ın bunu geri gönderdiğinizi düşündüğünüzde yeniden bir yargılama süreci başlayacak. Dink davasında adaletin biran önce tecelli etmesi çok önemli. Bu bakımdan temyiz edip etmemeyi değerlendireceğiz. Ama temyiz de edebiliriz.”