Denizli’De Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivali Başladı

Denizli Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) işbirliğiyle düzenlenen 12.

Denizli Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) işbirliğiyle düzenlenen 12. Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivali başladı. Çatalçeşme Oda Tiyatrosu bahçesindeki festivalde, şehirle ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile çeşitli şirketler stant açarak bitkisel ürünler sergiledi. Buldan ilçesine bağlı Sarımahmutlu köyünde doğan mesir macununun mucidi Merkez Efendi için çeşitli toplantılar düzenlendi.

16-20 Mayıs arasında devam edecek festivale, yurtiçi ve yurtdışından her biri alanında uzman dokuz bilim adamı katılıyor. Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’daki toplantıya Denizli Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Belediye Başkanı Osman Zolan, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, çok sayıda vatandaş ve davetli katıldı. Vali Yardımcısı Acar, Merkez Efendi‘nin doğup büyüdüğü Denizli‘nin festivale evsahipliği yaptığı ifade ederek, Denizli ve Zeytinburnu belediye başkanlarına ve PAÜ Rektörü‘ne teşekkür etti. Başkan Zolan da Denizli olarak kendi değerlerini yok sayıp farkedemediklerini dile getirerek, “Başka yerlere bakarken kendi değerlerimize bakmamışız. Son yedi yılda bu konuda kendi değerlerimize sahip çıkan eski Belediye Başkanımız Nihat Zeybekci‘ye çok teşekkür ediyorum. Bu değerlerimizin içinde ön önemlilerinden birisi de Merkez Efendi‘dir. Zeytinburnu Belediyesi‘nin düzenlediği Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivali‘nin başlangıcını Denizli‘den yapıyoruz.” dedi.

Başkan Aydın da Zeytinburnu ile Denizli‘yi biraraya getiren unsurun Merkez Efendi olduğunu vurgulayarak, “Belediye başkanı olduğumda ilk olarak Merkez Efendi‘yi tanıdım. Geleneksel tıpla ilgili değerlerin farkına vardım ve bu yıl 12. Tıp Festivali‘ni düzenliyoruz. Bu konulara tıp fakültelerinin de ilgili olması gerekir. PAÜ, Türkiye‘de bunu bir ilk olarak başarabilir ve bunun da olacağını görüyorum.” diye konuştu.

Rektörü Bağcı da Merkez Efendi Tıp Festivali‘ne ortak olmaktan mutlu olduklarını belirterek, “Tavas Meslek Yüksekokulumuz‘da Tıbbiı Aromatik Bitkiler Bölümü açtık ve bu yıl öğrenci alacağız. Tıbbi aromatik üzerinde çalışmaların, Türk ve dünya bilim hayatına son derece katkı sağlayacağını düşünüyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, Çatalçeşme Oda Tiyatrosu önünde açılan stantları gezdi. Denizli Belediye, açılış programına katılan protokol üyelerine ve vatandaşlara mesir macunu dağıttı. Festival, çeşitli etkinliklerle 26 Mayıs Cuma gününe kadar Denizli‘de devam edecek, ardından 29 Mayıs’a kadar Zeytinburnu‘nda yapılacak.