Teb: Gereksiz Kullanım, Antibiyotiğe Vücudun Direncini Artırıyor

Türk Eczacıları Birliği (TEB), gereksiz antibiyotik kullanımına dikkat çekerek, akılcı olmayan kullanımın antibiyotik direncinin gelişmesine yol açtığını duyurdu.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), gereksiz antibiyotik kullanımına dikkat çekerek, akılcı olmayan kullanımın antibiyotik direncinin gelişmesine yol açtığını duyurdu.

Türk Eczacıları Birliği, temsilcisi olduğu yaklaşık 30 bin eczacı ile birlikte bilimsel eczacılığın 172’nci yılını kutluyor. Sağlığın yeniden tesisinde tartışmasız bir öneme sahip ilacın uzmanı olarak eczacılar, dünyanın her yerinde sağlık alanının bir profesyoneli olarak hizmet sunuyor.

Türkiye’de eczacılığın bilimsel bir temel kazanmasından bu yana 172 yıl geçti. 2009 yılından bu yana belirli temalar çerçevesinde kutlanan Eczacılık Haftası’nda bir kez daha dünyada ciddi bir halk sağlık sorunu haline gelen antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı konusunda tüm topluma belirli mesajlar veren Türk Eczacıları Birliği, açıklamasında şöyle dedi:

"Sağlık çalışanlarını, sağlık hizmet sunucularını ve sağlık hizmetinden faydalananları kısacası herkesi; çocuklarımıza daha sağlıklı bir gelecek kurmak için birlikte sorumluluklarımızın farkına varmaya davet ediyoruz.

Antibiyotikler keşiflerinden bu yana enfeksiyonların tedavisindeki radikal sonuçları ile insan hayatının önemli ölçüde değişmesine neden olmuştur. Ancak antibiyotiklerin akılcı olmayan kullanımı antibiyotik direncinin gelişmesine yol açmaktadır. Gerekmediği halde antibiyotik reçete edilmesi, durumu kritik olan hastalarda antibiyotik kullanımına başlanmasının gecikmesi, antibiyotik dozunun o hasta için gerekli olandan daha az ya da daha çok olması, antibiyotik tedavisinin süresinin çok uzun veya kısa olması, geniş spektrumlu antibiyotiklerin yaygın kullanımı ya da dar spektrumlu antibiyotiklerin sık kullanımı, akılcı olmayan antibiyotik kullanımı örnekleridir.

Akılcı ilaç kullanımında, ilacın hekim tarafından verilmesi ve bir ilaç uzmanı olan eczacı danışmanlığında kullanılması birincil derecede öneme sahiptir. Aksi takdirde antibiyotiklerin akılcı olmayan biçimde, hatalı kullanımı bugün ve gelecekte başka hastalıklara ve binlerce insanın ölümüne davetiye çıkartacaktır. Antibiyotik direnci nedeniyle bakteriyel enfeksiyonların önlenmesi ya da etkin bir şekilde tedavisi mümkün olmadığında majör cerrahi, organ nakli, diyaliz, kanser, tüberküloz, gibi hastalıklarda modern tıbbın elde ettiği başarılarda önemli gerilemeler meydana gelecektir."