Düzeltme: Uluslararası Proje Olimpiyatları’Nda Türk-Amerikan Okuluna Altın

Sayın abonemiz, "Uluslararası Proje Olimpiyatları’nda Türk-Amerikan okuluna altın madalya" başlıklı haberin ikinci paragrafında yer alan "ABD‘nin Pennsylvania eyaletindeki Putnam Science Academy (PSA)" ifadesi sehven vermilmiştir.

Sayın abonemiz, "Uluslararası Proje Olimpiyatları’nda Türk-Amerikan okuluna altın madalya" başlıklı haberin ikinci paragrafında yer alan "ABD‘nin Pennsylvania eyaletindeki Putnam Science Academy (PSA)" ifadesi sehven vermilmiştir. Doğrusu, "ABD‘nin Connecticut eyaletindeki Putnam Science Academy (PSA)" şeklinde olacak. Haberimizi düzelterek yeniden servis ediyoruz.

ABD‘deki gözde Türk okullarından Putnam Science Academy (PSA) her geçen gün başarılarına yenilerini ekliyor. Uluslararası I-SWEEEP Proje Olimpiyatları‘nda 3 altın madalya kazanan okul, 70 ülke ve 43 eyaleti arkada bıraktı. Dünyanın ve Amerika‘nın en saygın yarışmalarından olan olimpiyatlarda dereceye giren Türk öğrencilerin her biri aldıkları üniversite tekliflerinin içinden seçim yapmaya çalışıyor.

ABD‘nin Connecticut eyaletindeki Putnam Science Academy (PSA), yeni başarılarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Erkek öğrenciler için yatılı olarak eğitim ve öğretim veren okul bu yıl sıra dışı bir başarıya daha imza attı. Uluslararası Sürdürülebilir Enerji, Mühendislik ve Çevre Projeleri Olimpiyatı (International Sustainable Energy, Engineering,Environment Project Olympiads – I-SWEEEP) üç ayrı dalda altın madalya kazanan okul, dünya genelinde 70 ülkenin temsilcilerini geride bıraktı.

Olimpiyatlarda rekabetin en fazla kızıştığı alan olarak öne çıkan Çevre Projeleri alanında Abdurrahman Çam, Yusuf Yılmaz ve Fadıl Şencan 1.‘lik ödülünü kazanarak altın madalyaya ulaştı. Çevre projesinin mimarları aynı zamanda bin dolarlık hediye çekinin de sahibi oldu.

Pennsylvania‘nın başarılı okulu PSA önceki yıllarda da da bu prestijli yarışmada bir çok ödül kazanmıştı. 2008 yılında bronz madalyayla evine dönen okul 2010 yılında ise gümüş madalyanın sahibi olmuştu.

Bu yıl ISWEEEP için 2 bin 2 yüz 22 proje dünyanın 70 değişik ülkesinden olimpiyatlara katılabilmek için başvuruda bulundu. Bu projelerden sadece 4 yüz 40 tanesi kabul aldı ve Teksas Houston‘da yapılan finallere davet edildi.

Fen bilimleri alanında üstün başarı gösteren projeleriyle olimpiyatlara katılmaya hak kazanan 600 öğrencinin arasından birinci olmayı başaran Abdurrahman Çam, Yusuf Yılmaz ve Fadıl Şencan‘ın proje konusu ise ‘Turunç meyvesinin kabuğundan yararlanarak endüstri atık sularında bulunan zehirli asit fenik maddesini temizlemek‘

Amerika‘nın en prestijli yarışmalarından bir tanesi olan ISWEEEP olimpiyatlarında kazanılan derecelerin yanında 300 bin dolar değerinde üniversite bursu da dağıtıldı. Abdurrahman Çam, ülkenin en gözde okullarına kabul edilmek için çok önemli bir artı getiren olimpiyatlardaki başarısıyla, UPenn, Rice, UC Berkeley, Carnegie Mellon ve Illinois Üniversitesi gibi pek çok okuldan tam burs kazandığını belirtti. Çam, tercihinin UPenn olduğunu da sözlerine ekledi.

Olimpiyatların hayatı boyunca unutamadığı bir tecrübe olduğunu ifade eden Yusuf Yılmaz ise başarılarının okul, şehir ve eyaletleri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Son sınıf öğrencisi olan Yılmaz eğitimine George Washington Üniversitesi‘nde devam etmeyi planlıyor.

Grubun diğer üyesi Fadıl Şencan‘sa projelerinin bir takım eforu gerektirdiğini bununsa kolay elde edilmediğini belirtti. PSA‘de son senesini dolduran Şencan, eğitimine kabul aldığı UC Berkeley‘de çevre ve politik bilimler alanında çifte lisans eğitimi ile devam edecek.

Başarıları hakkında kısa bir yorumda bulunan okul müdürü Tufan Aydın ise okul olarak başarılarının her öğrenciye tek tek ilgi göstermekte saklı olduğunu ifade etti.