"Her Yıl Trafik Kazalarında Giresun Ve Ordu Nüfusu Kadar İnsan Yaralanıyor"

Giresun Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdür Vekili Şentürk Külekçi, alınan tedbirler, yapılan denetimler ve bilinçli Giresun halkı sayesinde son dört yılda kaza oranlarında büyük düşüşlerin meydana geldiğini söyledi.

Giresun Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdür Vekili Şentürk Külekçi, alınan tedbirler, yapılan denetimler ve bilinçli Giresun halkı sayesinde son dört yılda kaza oranlarında büyük düşüşlerin meydana geldiğini söyledi.

    Külekçi, Karayolları Trafik Haftası münasebetiyle Atapark’da düzenlenen törende yaptığı konuşmada, trafiğin daha güvenli ve huzur içerisinde sağlanabilmesi için insanların mutlak olarak eğitilmesi ve trafik bilicinin bir yaşam biçimi olarak benimsemesi gerektiğine dikkat çekti. Her 100 trafik kazasının 98‘inin insan hatalarından kaynaklandığına dikkat çeken Külekçi, "Meydana gelen her trafik kazası bir travmadır ve verilen her kaza haberi milyonlarca yurttaşımızı derinden etkilemektedir. Her yıl ülkemizde, Güce, Doğankent ve Çanakçı gibi küçük ilçelerimizden birinin nüfusu kadar insanımız hayatını kaybetmekte, meydana gelen ortalama bir milyon 100 bin trafik kazasında, Giresun ve Ordu illerimizin şehir merkez nüfusları toplamı kadar insanımız yaralanmaktadır. Yani her gün ortalama 11 vatandaşımız hayatını kaybederken, 586 vatandaşımız ise yaralanmaktadır. Ayrıca bu kazaların maddi bilânçosu da bir hayli kabarık olup, her yıl ortalama 2 milyar lira civarında bir kayba neden olmaktadır. Yani her yıl trafik kazalarında 3 bin 500 kilo bölünmüş yol veya 20 bin konut karşılığı bir maddi değer kaybolmaktadır.” dedi.

    Alınan tedbirler ve yapılan denetimler ile bilinçli Giresun halkı sayesinde son dört yılda kaza oranlarında büyük düşüşlerin meydana geldiğini dile getiren Külekçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlimizde meydana gelen ölümlü kazaların birçoğunun sebebi özellikle aşırı hız ve alkollü araç kullanmadır. Bu yüzden Giresun polisi olarak, Karadeniz Sahil Yolu ve şehir içerisinde, radarla hız kontrolü, alkollü araç kullanma kontrolleri ağırlıklı olarak, emniyet kemeri, aşırı yük ve yolcu gibi denetimlerimizi aralıksız olarak sürdürmekteyiz. Yapılan denetimlerde öncelikli amacımız vatandaşımıza para cezası tatbik etmek değil, onları uyararak can ve mal kayıplarını önlemektir. Asıl olan insanın kendi önlemini kendi almasıdır. Mesela hız ihlalleri yaparak Giresun ilinden Trabzon‘a gittiğinizi düşünün bir an. Kazanılacak 10-15 dakika için bir ömrü riske etmeye, yaralanmaya, sakat kalmaya ya da başka birilerinin ölmesine, yaralanmasına veya sakat kalmasına ve ortaya çıkan bu vahim tablo için vicdan azabı içinde kalmaya değer mi?”

    Külekçi, Giresun’da 2007 yılında toplam kaza sayısının 2 bin 791 iken, bu sayının geçen sene ise bin 217’ye düştüğünün altını çizdi.

    Törende, trafik haftasıyla ilgili düzenlenen yarışmalar ile yılın sürücülerine ödülleri verildi. Daha sonra trafik standının açılışı yapıldı. Kutlama törenine Giresun Vali Yardımcısı Cengizhan Aksoy, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, öğrenciler ile polisler ve askeri personel katıldı.